SMS-forsøg fik unge til at skære ned på øllene: Mange vil ikke deltage i den »overdrevne alkoholkultur«

Ved hjælp af oplysning og SMSer har et forsøg med få midler reduceret 500 unges alkoholforbrug: »En relativt simpel og billig metode kan påvirke den dominerende alkoholkultur på en uddannelse,« lyder det fra Vive.

Det tyder ifølge Vive på, at mange unge føler, at de mangler måder, som kan hjælpe dem til at slippe for at indtage alkohol i sociale sammenhænge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med simple metoder er det lykkes Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd at reducere unges alkoholforbrug. I et forsøg blandt 500 studerende fra Aarhus Universitet faldt antallet af gange, hvor de deltagende i løbet af en måned nød alkohol, med 17 procent.

Hvordan det lod sig gøre? Ved hjælp af nudging.

Nudging er, at man forsøger at påvirke borgeres adfærd i en bestemt retning. Ifølge Vive modtog deltagerne i forsøget således en række oplysningsmaterialer, som de skulle forholde sig til. Undervejs i forsøget modtog de studerende desuden tre SMSer med remindere om oplysningsmaterialet og myter om alkoholkultur. Og dette viste sig altså at virke.

Materialet skulle eksempelvis støtte studerende i at undgå alkohol og ændre deres syn på sociale normer. Noget tyder ifølge Vive på, at mange unge føler, at de i sociale sammenhænge savner værktøjer, som kan hjælpe dem til at slippe for at indtage alkohol.

»Der er mange unge, der udtrykker et ønske om ikke at deltage i den meget overdrevne alkoholkultur,« fortæller Jane Greve, professor MSO i Vive, til TV 2 Nyheder.

De studerende fra Aarhus Universitet, som deltog i projektet, følte sig ifølge undersøgelsen ikke ekskluderet, selv om de drak mindre, konkluderer Vive.

Det var især mandlige studerende og studerende på første år, der lykkedes med at begrænse alkoholforbruget.

»Vores undersøgelse viser, at man med en relativt simpel og billig metode kan påvirke den dominerende alkoholkultur på en uddannelse. Det kunne jo være en inspiration til andre uddannelser og ungdomsgrupper,« siger Jane Greve i en pressemeddelelse fra Vive.

Forsøget er udarbejdet af Vive i samarbejde med Carlsberg og Aarhus Kommune.