Smøgerne er sendt uden for døren

En markant kulturændring, der er sket på få år, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Ryger
Ryger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Når de danske rygere skal have en smøg, er det i dag helt naturligt, at de går uden for og tænder den – i stedet for at finde askebægeret frem i stuen. Særligt når de er på besøg hos ikke-rygere eller selv har gæster på besøg, som ikke kunne finde på at tænde en cigaret. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Danmarks Lungeforening blandt 5.000 danskere.

Heri svarer 93 procent af rygerne, at de enten ikke ryger selv eller går udenfor, når de besøger andre, ligesom 71 procent siger, at de undlader at tænde cigaretten inde, hvis de har besøg af ikke-rygende gæster.

Ifølge Inge Haunstrup Clemmensen, der er overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse, er der sket en vigtig kulturændring, og selvom det i dag er helt naturligt, at der ikke ryges inden for, så er kulturændringen sket på kort tid, lyder det.

- For syv-otte år siden var der rygning på arbejdspladserne. Når man tænker på det i dag, er det svært at forestille sig. Der er sket en stærk kulturændring fra at ryge indendørs til at ryge udendørs. Det varer nok ikke mange år, før indendørs askebægre kommer på museum sammen med spytbakkerne, der uddøde, da man kulturelt gik fra skrå til røgtobak, siger Inge Haunstrup Clemmensen overlæge i Kræftens Bekæmpelse, der har arbejdet med tobaksforurening de seneste ti år.

Kulturændringen er blevet båret godt på vej af rygeloven, der trådte i kraft 15. august 2007, og ifølge Inge Haunstrup Clemmensen er udviklingen det seneste par år gået særligt stærkt, hvor vanen med at gå uden for er blevet taget med til de private hjem.

Generelt er askebægrene blevet gemt væk i skuffen eller flyttet uden for i de danske hjem. Ifølge undersøgelsen svarer 69 procent af danskerne i 2011, at rygning er rykket permanent udenfor. Det tal lå på 58 procent i 2010.