Smitteprognose for erhvervslivet: Op til 295.000 beskæftigede vil være hjemsendt ugentligt

De kommende uger vil op til 295.000 beskæftigede personer ugentligt enten være smittet med covid-19 eller hjemsendt som nær kontakt, viser en prognose fra Dansk Erhverv. Dansk Industri efterlyser retten til fortsat at kræve coronapas af ansatte.

Et stort antal smittede medarbejdere vil i de kommende uger lægge pres på erhvervslivet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom coronarestriktionerne fra på tirsdag vil være en saga blot, er virksomhedernes kvaler ikke helt forbi.

Et stort antal smittede medarbejdere og et dertilhørende pres på vagtplaner og omsætning kommer til at presse erhvervslivet.

Ifølge en prognose fra Dansk Erhverv vil et sted mellem seks og ti procent af de beskæftigede personer de kommende uger enten være smittet med covid-19 eller hjemsendt som nær kontakt. Det skriver Politiken.

Det svarer til mellem 170.000 og 295.000 om ugen – og en tabt produktionsværdi på tre til fem milliarder kroner ugentligt.

Mens statsminister Mette Frederiksen (S) adresserede den kommende smittesituation som »bøvlet« på onsdagens pressemøde, mener Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, at »bøvlet« er lidt for blidt et ord.

»Ja, det bliver bøvlet, men det bliver også potentielt rigtig alvorligt på bundlinjen for mange virksomheder. Det er især gældende i servicebranchen og i kulturlivet, hvor man er afhængig af kunder i butikken. Hvis man ikke kan betjene dem, fordi der er smitte og sygemeldinger blandt medarbejderne, så er det tabt omsætning, man ikke sådan lige kan indhente. Og det er alvorligt«, siger han til Politiken.

Sammen med restriktionerne forsvinder virksomhedernes ret til at bede deres ansatte vise coronapas.

For at forsøge at holde smitten på arbejdspladserne i skak, efterlyser Dansk Industri retten til fortsat et kræve coronapas af medarbejderne i nogen tid fremover.

»Coronapasset er et nemt og effektivt værktøj, der har været helt uundværligt i virksomhedernes arbejde med at dæmme op om smittespredningen og dermed også holde sygefraværet nede. Det er uhensigtsmæssigt, at muligheden forringes. Vi mener derfor, at virksomhederne fortsat skal kunne bruge coronapasset i forhold til deres ansatte,« sagde Søren Dupont Dall til Berlingske torsdag.