Smitten har aldrig været højere, men nye restriktioner er ikke nødvendige, mener Enhedslisten

Der er ikke årsag til yderligere restriktioner lige nu, lyder det fra Enhedslisten, på trods af, at smitten i samfundet aldrig har været højere.

Mai Villadsen (EL) og Peder Hvelplund (EL). Ifølge Hvelplund er der ikke behov for yderligere restriktioner lige nu, selvom smitten er på sit hidtil højeste. Det kan dog ændre sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Forsigtighedsprincip« har været et yndet begreb i løbet af coronaepidemiens hærgen i Danmark.

Det er ud fra det, regeringen, Folketinget og myndighederne har bakket op om restriktioner.

I øjeblikket har en ny variant af virussen, omikronvarianten, for alvor gjort sit indtog, og meget er stadig ukendt om, hvor alvorlige sygdomsforløb, den forårsager, og hvor smitsom, den er, men alligevel er de nuværende restriktioner indtil videre tilstrækkelige.

Sådan lyder det fra Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

»Det er svært at se præcis, hvor vi skulle sætte ind med restriktioner,« siger han.

I sidste uge slog restriktioner igennem, der bød på lukning af nattelivet i form af natklubber, diskoteker og lignende. Serveringssteder skulle fra i fredags lukke fra klokken 24 til klokken 05, og det er nu forbudt at sælge alkohol i samme tidsrum.

Derudover bliver varigheden af et gyldigt eller såkaldt »grønt« coronapas fra midten af januar forkortet til syv måneder.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde ved pressemødet 8. december, at der imidlertid ikke var tale om en decideret ny nedlukning.

Det skal der heller være ikke på nuværende tidspunkt, mener Enhedslisten, der ellers har været blandt Folketingets mere ivrige fortalere for restriktioner.

»Men det er klart, at der kan ske ting over de næste dage og uger, som betyder, at vi bliver nødt til at reagere,« siger Peder Hvelplund.

I løbet af december har smitten jævnligt sat nye rekorder i Danmark. Senest er 7.799 personer smittet med coronavirussen, og mandag aften var Folketingets Sundhedsudvalg til møde med sundhedsministeren om situationen.

I de seneste dage har smitten været rekordhøj, og tidligere har man opereret ud fra et forsigtighedsprincip, så burde I ikke også det nu?

»Nej, jeg synes netop, at de restriktioner, vi har indført i sidste uge, er at reagere i tide. Vi skal jo være opmærksom på den stigning, der er i antallet af smittede, men vi har også brug for viden om, hvorvidt det forårsager alvorlige sygdomsforløb,« siger Peder Hvelplund.

Hvordan skal situationen se ud, før Enhedslisten ser grundlag for yderligere restriktioner?

»Hvis det viser sig, at omikron er en trussel for vores ældre, udsatte og sårbare borgere, og at der er en trussel i forhold til kapaciteten i sundhedsvæsenet, så er vi nødt til at reagere på det.«