Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»Forsigtighedsprincip« har været et yndet begreb i løbet af coronaepidemiens hærgen i Danmark.
Det er ud fra det, regeringen, Folketinget og myndighederne har bakket op om restriktioner.
I øjeblikket har en ny variant af virussen, omikronvarianten, for alvor gjort sit indtog, og meget er stadig ukendt om, hvor alvorlige sygdomsforløb, den forårsager, og hvor smitsom, den er, men alligevel er de nuværende restriktioner indtil videre tilstrækkelige.
Sådan lyder det fra Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.
»Det er svært at se præcis, hvor vi skulle sætte ind med restriktioner,« siger han.
I sidste uge slog restriktioner igennem, der bød på lukning af nattelivet i form af natklubber, diskoteker og lignende. Serveringssteder skulle fra i fredags lukke fra klokken 24 til klokken 05, og det er nu forbudt at sælge alkohol i samme tidsrum.
Derudover bliver varigheden af et gyldigt eller såkaldt »grønt« coronapas fra midten af januar forkortet til syv måneder.
Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde ved pressemødet 8. december, at der imidlertid ikke var tale om en decideret ny nedlukning.
Det skal der heller være ikke på nuværende tidspunkt, mener Enhedslisten, der ellers har været blandt Folketingets mere ivrige fortalere for restriktioner.
»Men det er klart, at der kan ske ting over de næste dage og uger, som betyder, at vi bliver nødt til at reagere,« siger Peder Hvelplund.
I løbet af december har smitten jævnligt sat nye rekorder i Danmark. Senest er 7.799 personer smittet med coronavirussen, og mandag aften var Folketingets Sundhedsudvalg til møde med sundhedsministeren om situationen.
I de seneste dage har smitten været rekordhøj, og tidligere har man opereret ud fra et forsigtighedsprincip, så burde I ikke også det nu?
»Nej, jeg synes netop, at de restriktioner, vi har indført i sidste uge, er at reagere i tide. Vi skal jo være opmærksom på den stigning, der er i antallet af smittede, men vi har også brug for viden om, hvorvidt det forårsager alvorlige sygdomsforløb,« siger Peder Hvelplund.
Hvordan skal situationen se ud, før Enhedslisten ser grundlag for yderligere restriktioner?
»Hvis det viser sig, at omikron er en trussel for vores ældre, udsatte og sårbare borgere, og at der er en trussel i forhold til kapaciteten i sundhedsvæsenet, så er vi nødt til at reagere på det.«