Smitteeksplosion et mysterium: »I bagklogskabens klare lys så skulle vi selvfølgelig ikke have gennemført kurset«

Man kunne ikke holde én meters afstand under hele »Forsvarschefens Sikkerhedspolitiske Kursus«, hvor 29 af 34 deltagere nu er smittet med Covid-19. Under middagen var det muligt, men ikke, når man kørte i militære køretøjer.

Deltagerne ved Forsvarschefens Sikkerhedspolitiske Kursus har blandt andet besøgt øvelsesterrænnet i Oksbøl, hvor de har været ude at køre i pansret mandskabsvogn.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix

På Forsvarsakademiet forsøger man lige nu at finde svar på, hvorfor ikke mindre end 29 ud af 34 deltagere ved det såkaldte Forsvarschefens Sikkerhedspolitiske Kursus nu er smittet med covid-19.

Det fortæller Peter Dahl Thruelsen, dekan ved Forsvarsakademiet og leder af kurset.

Deltagerne er beslutningstagere på højt niveau fra eksempelvis erhvervslivet eller centraladministrationen, der modtager invitationen på baggrund af en indstilling fra tidligere deltagere. Forsvarschef Bjørn Bisserup deltager på trods af navnet ikke i hele kurset. Han byder velkommen på kursets første dag og deltager i kursets sidste dag.

Ikke desto mindre er Bjørn Bisserup nu selv smittet med covid-19.

»Formålet er en bred indføring i forsvars- og sikkerhedsforhold. Det foregår dels på et kursuscenter med oplæg fra blandt andet højtstående officerer om den operative virkelighed og status i de forskellige værn. Og så er der en række ture, hvor deltagerne er ude og besøge Forsvarets enheder,« siger Peter Dahl Thruelsen.

Også han er smittet med covid-19.

Kurset indebærer normalt en udlandsrejse. Sidste år gik turen til Thulebasen, og i år skulle den have gået til Nuuk. Udlandsturen var dog aflyst i år, netop på grund af coronasituationen.

Forsvaret vil ikke oplyse, hvem de resterende deltagere eller oplægsholdere på kurset er.

Blandt de smittede er general Bjørn Bisserup, den øverste militære chef for det danske forsvar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

I pansret mandskabsvogn

Transporten på kurset foregår blandt andet i Forsvarets Hercules-transportfly og med helikopter.

»Det er transport, men det er selvfølgelig også en mulighed for at prøve det og for at se den kapacitet. Kursusdeltagerne har også været ude at sejle i nogle af Søværnets skibe. Så der er forskellige aktiviteter ind imellem undervisningen,« siger Peter Dahl Thruelsen.

Det er 33. år, kurset bliver afholdt. Det er i år forløbet hen over to uger, uge 35 og uge 38.

Deltagerne har også besøgt øvelsesterrænnet i Oksbøl, hvor de har været ude at køre i pansret mandskabsvogn.

Ved nogle af den slags ture sidder man tæt. Har I noget billede af, hvad der kan have affødt så mange smittede?

»Under al transport sidder vi med masker på. Folk har siddet med en meters afstand i undervisningslokaler. Maden har været portionsanrettet, og bordene er blevet sprittet af i pauserne. Jeg har haft samtaler med Styrelsen for Patientsikkerhed, for det undrer jo også os, at så mange er smittede,« siger Peter Dahl Thruelsen.

»Mit bedste bud er, at det hænger sammen med, at der er så stor intensitet i kurset; nogle dage har programmet varet fra 5:30 til 22. Så jeg tror, at hvis der først kommer én smittet ind, så er det svært at undgå spredning. Selv om vi har taget vores forholdsregler, så har det ikke været nok, kan vi se,« siger han.

»Men det er klart, at der må være noget, man kan lære af det her. Den dialog har vi nu med Styrelsen for Patientsikkerhed,« siger Peter Dahl Thruelsen.

Men havde I så den anbefalede meters afstand til hinanden?

»Vi sad med en meters mellemrum i konferencelokalet og til middage. Også til afslutningsmiddagen,« siger Peter Dahl Thruelsen og fortsætter:

»Jeg kan selvfølgelig ikke med sikkerhed sige, at alle har holdt én meters afstand på alle tidspunkter. Men det er mit indtryk, at folk var meget opmærksomme på det. Det blev også fremhævet i velkomsten mandag morgen og i en mail forud for kursus.«

Hvad med på selve kurset – under transport og øvelser i militære køretøjer.

»Under transport kunne afstanden på en meter ikke overholdes, hvorfor der så blev brugt mundbind der jævnfør reglerne. Mange af øvelserne var udendørs i det fri. På havet eller i øvelsesterræn. Transport mellem disse aktiviteter var med mundbind.«

Burde I have aflyst kurset?

»Vi overvejede selvfølgelig situationen nøje inden, at vi gennemførte kursus. Vi aflyste udenlandsrejsen, der normalt er en del af kursus. Det besluttede vi allerede for nogle måneder siden. Vi valgte dog at gennemføre kursus, da vi vurderede, at vi kunne gennemføre det inden for gældende regler. I bagklogskabens klare lys så skulle vi selvfølgelig ikke have gennemført kurset.«