Smerter i kroppen? Brug ibuprofen med omtanke

Efter at dansk forskning peger på sammenhæng mellem lægemidlet ibuprofen og blodpropper, opfordrer Lægemiddelstyrelsen danskerne til kun at bruge håndkøbsmedicinen, når det er højst nødvendigt.

Man skal ved køb af håndskøbsmedicin altid huske at læse indlægssedlen, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl

Mange danskere tager turen ned til supermarkedet eller kiosken for at købe håndkøbsmedicin med ibuprofen, når hovedpinen, muskelsmerterne eller menstruationssmerterne melder sig med ømhed i kroppen.

Nu sender Lægemiddelstyrelsen et budskab til danskerne om kun at bruge ibuprofen eller den såkaldte NSAID-medicin, når det er højst nødvendigt.

Det sker ovenpå offentliggørelsen af dansk forskning, der viser, at ibuprofen skaber en øget risiko for alvorlige hjerteproblemer som blodpropper.

»Det betyder helt konkret, at hvis man har smerter, skal man ikke fortsætte med at bruge medicinen efter smerterne er holdt op. Man skal også starte med den lavest mulige dosis og så derefter trappe op, hvis det er nødvendigt,« siger Doris Stenver, overlæge i Lægemiddelstyrelsen.

Et andet budskab man fra styrelsens side gerne vil gentage overfor alle danskere er, at man skal huske at læse indlægssedlen, når man køber medicinen.

»Danskerne er i forvejen ikke de bedste til at læse det med småt på indlægssedlen, når de køber håndkøbsmedicin. Det er derfor vi ved enhver given lejlighed gentager budskabet om, at der også ved håndkøbsmedicin er risiko for bivirkninger. Man skal være opmærksom på, om man tilhører en patientgruppe, der ikke bør få medicinen, og hvilke forholdsregler man eventuelt skal tage,« siger hun.

Ibuprofen skal ikke forbydes helt på trods af risikoen for blodpropper, lyder det.

Det skal heller ikke gøres til receptpligtig medicin, fordi det stadig er vigtigt, at medicinen er tilgængelig for danskerne i eksempelvis weekenderne, og når behovet opstår akut.

Til dr.dk har formanden for Danmarks Apotekerforening sagt, at medicinen kun skal sælges i apotekerne, så patienterne kan få en ordentlig vejledning til produktet.

»Reglerne er jo allerede strammet, så man i dag sælger medicinen i lav dosis igennem pakker med 20 styk piller. Medicinen skal i stedet bruges med omtanke. Der vil være nogle smerter, hvor ibuprofen klart vil være et bedre valg og have en bedre virkning end eksempelvis paracetamol, der findes i Panodil. Men man skal som patient også virkelig overveje om smerterne er behandlingskrævende eller om man kunne få det bedre ved eksempelvis at tage den med ro. Gør det nok ondt?« siger Doris Stenver.