Småbørn er også alt for store

Moderens vægt, forældrenes socialgruppe og etniske baggrund er afgørende for, om børn bliver overvægtige allerede i småbarnsalderen, viser ny undersøgelse. Hver tiende tre-årige er overvægtig.

Overvægtige børn har en stor risiko for også at blive overvægtige som voksne, og børns overvægt bliver et stadigt større problem. Nye tal viser, at hver tiende tre-årige er overvægtig eller fed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne bliver ikke alene federe og federe. Vi bliver det også tidligere og tidligere. Flere end hvert tiende barn i tre års alderen er enten overvægtig eller direkte fed, viser en undersøgelse af godt 800 børn i Aalborg Kommune, der kom til tre års-undersøgelse hos deres praktiserende læge.

Undersøgelsen, der offentliggøres i dag i Ugeskrift for Læger, er foretaget af praktiserende læge Mie Aarup i samarbejde med bl.a. professor Jørgen Lous fra Institut for Sundhedstjeneste på Syddansk Universitet.

Og resultatet er alarmerende, mener de. Er man overvægtig så tidligt i barndommen, er der nemlig betydelig risiko for, at man fortsætter med at være det resten af livet. Således viser en amerikansk undersøgelse, at risikoen for overvægt i 12-års alderen er fem gange større hos børn, der allerede er overvægtige som to til fire-årige. Desuden giver tidlig overvægt og fedme større risiko for en række følgesygdomme, blandt andet udvikling af det metaboliske syndrom, der giver øget risiko for hjerte-kar sygdom og diabetes 2.

Udvikling skal vendes nu
»At så mange tre-årige er overvægtige kan ses som en indikator for, at der er noget galt med vores levevis i Danmark. Derfor er det vigtigt, at vi griber ind nu. Hvis vi venter 10-15 år, er det ikke ti procent af børnene, der er overvægtige, men langt flere,« siger Jørgen Lous.

Han mener, der bør sættes ind på en række områder. F.eks. med gratis sund kost til alle børn i daginstitutioner, så børnene kan få de sunde kostvaner ind under huden. Med bedre personalenormering, så børnene hver dag kan komme ud og får brugt deres krop. Og ved at nedsætte momsen på sunde fødevarer:

»Erfaringen viser, at det økonomiske incitament er det mest effektive, især når det gælder om at hjælpe de svageste grupper,« siger han.

Fede mødre – fede børn
Og det er netop børn fra udsatte grupper, der har størst risiko for at udvikle overvægt allerede i småbarnsalderen. Således er risikoen for, at barnet bliver overvægtig eller fed, tre til fire gange større, hvis forældrene er enten ufaglærte, studerende, pensionister, arbejdsløse eller hjemmegående. Også børn med anden etnisk baggrund har ifølge undersøgelsen tendens til overvægt.

Fedme hos moderen er ligeledes en betydelig risikofaktor for, at barnet udvikler overvægt eller fedme. Det har fået sundhedsplejen i det sydlige Århus til at etablere særlige mødregrupper for svært overvægtige gravide, fortæller Susanne Hede, formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker:

»De får undervisning om kost, og hvordan de kan bevæge sig, selv om de er gravide. Efter fødslen bliver de fulgt, til barnet er to et halvt år.«

Tilsvarende projekter findes enkelte andre steder, men Susanne Hede håber, at indsatsen over for de fede gravide og mødre med tiden bliver udbredt til hele landet.

»Desvære findes der ikke særlig mange rigtig gode behandlingsmuligheder til denne gruppe,« siger hun.

Mangel på tilbud
Også formanden for de praktiserende læger, Michael Dupont, savner behandlingstilbud til overvægtige børn og deres forældre:

»Vi har mulighed for at fange de fleste overvægtige børn, når de kommer til tre-års undersøgelsen. Problemet er, at vi ikke rigtig har nogen steder at sende dem hen,« siger han. »Vi taler med forældrene om kost og motion, men meget af det ved de jo godt i forvejen. Derfor ville det være godt, hvis der fandes et egentligt behandlingstilbud, f.eks. i de kommunale sundhedscentre, vi har hørt så meget om.«

Michael Dupont frygter imidlertid, i lighed med forskerne bag undersøgelsen, at færre børn kommer til tre års-undersøgelse hos lægen, efter at der ikke længere sker vaccination i forbindelse med undersøgelsen. De seneste tal viser, at ca. 15 pct. dropper undersøgelsen.