Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I weekenden sendte Arbeiderpartiet en SMS rundt til en halv million norske vælgeres mobiltelefoner.
Dagens valg til Stortinget i Norge er så tæt, at nogle få tusind stemmer meget vel kan afgøre udfaldet.
Bliver Høyres Erna Solberg siddende som statsminister, eller må hun overlade posten til Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre?
Med udsigt til lav valgdeltagelse er der kamp om hver stemme, og det store oppositionsparti forsøger med sin SMS at mobilisere tvivlere og sofavælgere til det sidste.
»Hej, Stortingsvalget bliver tæt. Du afgør om Frp. og Høyre fortsætter i regering. Ønsker du et skifte? Skole og ældre frem for skattelettelser. Stem Arbeiderpartiet!« stod der.
Om de mange SMSer flytter stemmer er måske tvivlsomt, men de har i det mindste fået masser af omtale og vrede beskyldninger om unødvendig spam i slutspurten af en spredt og blodfattig valgkamp.
I den seneste måling, som analyseinstituttet Kantar TNS har lavet for norsk TV 2, står Høyre og Fremskrittspartiet til at kunne fortsætte på ministertaburetterne med det smallest mulige flertal.
85 mandater har den blå blok over for den rødes 84.
Hele fire partier – to røde og to blå – ligger i nærheden af spærregrænsen på fire procent. De norske valgregler er sådan, at et parti godt kan blive valgt ind i Stortinget med mindre end fire procents tilslutning, men for at få adgang til de 19 tillægsmandater skal man over spærregrænsen.
Og meget tyder på, at netop tillægsmandaterne kan blive afgørende i det meget tætte valg.
På venstrefløjen ligger Miljøpartiet de Grønne i den seneste måling til 3,9 procent, og partiet Rødt, der svarer til det danske Enhedslisten, står til 3,1 procent.
På højre side ligger Kristelig Folkeparti i målingen på 4,4 procent. Partiet, som længe har balanceret på spærregrænsen, har i løbet af valgkampen haft svært ved at argumentere imod Fremskrittspartiets indvandrerkritiske retorik og samtidig støtte regeringen.
Også det borgerlige parti Venstre har været under spærregrænsen, men ligger i den
seneste måling på 4,6 procent. En lille fremgang, som kunne tyde på, at nogle af partiet Høyres vælgere vil stemme taktisk for at redde det lille borgerlige parti over spærregrænsen.
Sidst på dagen lørdag måtte statsministerkandidat Jonas Gahr Støre beklage, hvis nogen havde følt sig forulempet af hans SMS.