Små børns seksualitet udfordrer pædagoger

Sex & Samfund anbefaler, at børns seksualitet bliver et målrettet tema i børnehavers pædagogiske læreplaner.

Arkivfoto: Sex & Samfund anbefaler, at børns seksualitet bliver et målrettet tema i børnehavers pædagogiske læreplaner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard

Små børns seksualitet er tabu i en sådan grad, at både pædagoger og ledere efterspørger mere viden på området.

Det viser en ny kortlægning med svar fra 377 ledere og pædagoger over hele landet, som organisationen Sex & Samfund udgiver mandag.

I dag mødes børnenes nysgerrighed af forbud i daginstitutioner.

Samtidig har mistanker om pædofili fået mange børnehaver og vuggestuer til at indføre regler for pædagogernes samvær med de små, skriver organisationen, der beskriver sig selv som vagthund for seksuel sundhed og rettigheder.

Målet med kortlægningen er at fremme børnenes trivsel i forhold til krop og seksualitet. Og så skal forældre og personale have redskaber til at tale sammen om emnet, lyder det fra Sex & Samfund i en pressemeddelelse.

»Vores kortlægning viser, at et målrettet arbejde med børns seksualitet fremmer fokus på emnet i det pædagogiske arbejde og styrker dialogen med forældre og kolleger«, siger national projektleder Morten Emmerik Wøldike.

Sex & Samfund anbefaler, at børnenes seksualitet bliver et målrettet tema i alle børnehavers pædagogiske læreplaner.

»Det handler både om at skabe de rigtige rammer for børns nysgerrighed på krop, køn og relationer og at udvikle et fælles sprog i institutionen for at tale med forældre om børns seksualitet«, siger Morten Emmerik Wøldike.

Pædagogerne mener, at det er en god idé at skrive børns seksualitet ind i de kommende læreplaner.

2Det betyder nemlig, at man så skal forholde sig til det i alle institutioner«, siger faglig sekretær i Bupl, Lasse Bjerg Jørgensen, i pressemeddelelsen.