Slut med ventelister til en plads i vuggestue

Ugentligt overblik: Pladsanvisningen og dens alenlange ventelister i Københavns Kommune er snart en saga blot, og så er der nye betalingszoner – og priser – for parkering i byen på vej. Weekenden byder på et møde med julens begravede fædre, en kæmpestor Gatsbyfest og julebal med Lille Per.

ARKIVFOTO. Det skal være slut med lange ventelister til Københavns institutioner. I stedet skal forældre frit kunne booke en ledig plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God formiddag og velkommen til Berlingskes Københavnerposten.

Her serverer vi hver fredag et nyhedsoverblik over den forgangne uge i København, ligesom vi ser frem mod den nært forestående weekends tilbud.

I dag kommer vi bl.a. til at beskæftige os med nye priser for beboeres parkering, som snart vil være bestemt af, om ens bil er skrot eller Tesla, og så er der Gatsby-fest i weekenden og ny bar i Pilestræde.

Vi starter imidlertid et helt tredje sted, nemlig med nyheden om, at københavnske forældre ikke længere skal kunne trygle sig til en institutionsplads eller stresse over, at plads 87 på ventelisten til den foretrukne vuggestue kun er blevet til plads 41, når barslen nærmer sig sin slutning.

Fremover er det nemlig slut med lange ventelister til vuggestuer og børnehaver, når Københavns Kommune bytter den nuværende pladsanvisning ud med det digitaliserede system, Book en plads, der forventes at træde i kraft i slutningen af 2017 eller begyndelsen af 2018.

I stedet skal pladserne fordeles efter et »jeg-så-den-først-princip«, fortæller leder i Københavns Kommunes pladsanvisning, Thor Larsen.

»Grundlæggende er det et system, hvor der ikke er ventelister. Hvis man i dag er forelsket i en institution, så figurerer den som en venteliste, man kan skrive sig på og krydse fingre. Problemet er, at der ikke er særlig stor tydelighed i at vide, hvad nummer man er på en liste, for som borger er man jo mest interesseret i at kende en opstartsdato,« siger Thor Larsen:

»I en Book en plads-verden kan med derimod slå den institution, man har forelsket sig i, op, og se, om der er en ledig plads på ens behovsdato. Er der ikke det, kan man prøve at se, om der bliver en plads ledig i nær fremtid eller straks finde og booke et alternativ,« siger han.

Så man kan shoppe en institutionsplads fra hospitalet og være sikker på at få den? 

»Vi er i gang med at se på, hvordan vi i København foretrækker, at sådan et system bliver rettet til, og har overvejelser om at lave en slap-nu-af-periode, så familierne ikke logger på fra fødegangen. Men ja, principielt vil man kunne tjekke pladsåbningerne straks, eventuelt trille forbi institutionen med barnevognen for derefter at lave bookningen hjemme foran computeren, og så er den skid slået,« siger Thor Larsen og fortæller, at det nye system også vil sikre daginstitutionerne en længere planlægningshorisont.

Men man booker kun én plads – ikke første og anden prioriteter? 

»Lige præcis, og så er pladsen din, og det er lige før, at vi også har skrevet regningen. Der findes simpelthen ikke en venteliste, og der er ikke noget at sige nej tak til, for forældrene har selv valgt,« siger Thor Larsen.

I dag takker 42 pct. af københavnske forældre nej til et pladstilbud, og pladsanvisningen modtager omkring 500 henvendelser dagligt, heriblandt et sted mellem 200-300 opkald.

De tal skal falde, når Book en plads indføres, og kommunen forventer, at 80 pct. af københavnske forældre i fremtiden vil booke en institutionsplads uden at være i kontakt med kommunen.

»I dag bærer en del henvendelser præg af, at forælderen ønsker at få oversat nummeret på ventelisten til en specifik opstartsdato, og den slags samtaler vil bortfalde med det nye system. Enten er der en pladsåbning på ens behovsdato eller også er der ikke, og derfor er der ikke noget at ringe ind til os med i den sammenhæng,« siger Thor Larsen.

I Københavns Forældreorganisation hilser formand, Julie Kyndesgaard, det nye system velkommen, fordi pladsanvisningen længe har været »uigennemskuelig« for københavnske forældre.

»Det er rigtig positivt, at forældre kan tage styringen selv og finde ud af ens muligheder. I dag har nogle institutioner alenlange ventelister, mens andre institutioner aldrig har det, og derfor bliver en lang venteliste nærmest en kvalitet i sig selv, og det er det jo ikke nødvendigvis,« siger Julie Kyndesgaard.

Du skal også vide, at:

 

Ugens tal:

Hver femte gymnasieelev i København overskrider Sundhedsstyrelsens risikogrænse for, hvor meget man bør drikke på en uge, mens mere end hver femte københavnske gymnasieelev ryger på daglig basis. Det får nu Københavns Kommune og en række ungdomsuddannelser til at indgå i et partnerskab, som skal sikre bedre trivsel og sundhed for byens unge.

Brug weekenden på:

Ugens film:

»Årets hidtil største biografoplevelse« skriver Berlingskes filmanmelder om det nye science fiction-drama, Arrival og strør seks stjerner. I filmen er der besøg fra rummet, men filmen er i lige så høj grad fortællingen om »sprogets potentiale i mødet med det fremmede«. Se filmens trailer:

Ugens nye:

Michelinkokken, Christian F. Puglisi, som står bag Bæst, Mirabelle og Relæ, slår lørdag dørene op til en ny bar i Pilestræde i København. Stedet hedder »Rudo« og er en kombination af et italiensk-inspireret spisested og en Vermouthbar.

Du kan også:

God weekend!