Slut med tobaksrøg hos børnefamilier - stort set

Andelen af røgfri hjem med børn stiger markant og ligger nu på over 90 pct., viser undersøgelse.

Andelen af røgfri hjem med børn stiger markant og ligger nu på over 90 pct., viser undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børn skal ikke udsættes for tobaksrøg derhjemme. Basta. Også selv om både far og mor er rygere, skal der ikke være røg og os fra cigaretter inden for hjemmets fire vægge.  I stedet må forældrene dyrke deres last udendørs.

Det er holdning i stadig flere børnefamilier, der siger nej til røg i hjemmet.

Det fremgår af den nyeste undersøgelse af danskernes rygevaner foretaget af Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen, som viser, at et stærkt stigende antal forældre har taget budskabet om at beskytte deres børn mod røg til sig.

Hos mere end 90 pct. af forældre med børn under 10 år bliver der således aldrig røget derhjemme. Et væsentligt spring i forhold til 2010, hvor det var godt 70 pct., der havde røgfri hjem.

»Danske forældre tager i stigende grad ansvar for, at børn ikke udsættes for tobaksrøg. Børn har ret til at vokse op uden røg, men bestemmer ikke selv rygereglerne i hjemmet. Derfor glæder jeg mig over, at langt de fleste forældre har røgfrie hjem,« siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

Undersøgelsen viser, at rygevanerne i det hele taget er under forandring. Det er nemlig ikke kun hos børnefamilierne, at røgen forsvinder. I næsten otte ud af 10 danske hjem som helhed bliver der aldrig røget indendørs.

Selv blandt danskere, som ryger, er over halvdelen af hjemmene røgfrie, og holdningsskiftet i denne gruppe er mindst lige så stort, som hos danskerne generelt, oplyser organisationerne bag undersøgelsen.

De gode vaner med røgfri hjem ser desuden ud til at fortsætte, når børnene bliver voksne og flytter hjemmefra. Hos 86 pct. af de 20-29-årige bliver røgen aldrig lukket ind.

»Danskernes holdning til tobaksrøg har rykket sig meget på få år. Det er nu normen, at rygning kun foregår udendørs. Det er et skridt på vej mod en røgfri fremtid,« siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.