Slut med klamme toiletter og surt indeklima: Nu skal københavnske skoler renoveres for en halv milliard

Otte københavnske kommuner skal renoveres og en ny sættes i gang i Ørestaden for overskuddet i sidste års kommuneregnskab. Der er også midler til plejehjemskøkkener, natlig støjvagt med mere.

Blågårds skole på Nørrebro er en af de skoler, der nu får en helhedsrenovering. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med klamme toiletter, surt indeklima og dårlige lokaleforhold på de københavnske skoler. En enig borgerrepræsentation har tirsdag eftermiddag præsenteret en aftale, der indebærer renovation af otte skoler i København for i alt 534 millioner kroner.

Der er sat penge af til en såkaldt helhedsrenovering af Blågårds Skole, Korsager Skole, Nørre Fælled Skole, Sankt Annæ Folkeskole og Skolen i Peder Vedels Gade. Samtidig omfatter aftalen mindre omfattende renoveringer på Fensmark Skolen, Øresundsskolen og Frejaskolen. Hermed er 60 ud af 61 skoler i København bragt op til ordentlig standard gennem investeringer på i alt 4,2 milliarder de sidste 10 år, fremhæver overborgmester Frank Jensen (S).

Den sidste skole er Heibergskolen på Østerbro, og partierne i Københavns Borgerrepræsentation er enige om at finde penge til den i efterårets budgetforhandlinger, og ifølge Frank Jensen dækker tirsdagens aftale i høj grad de ønsker, man ikke fandt penge til i de sidste budgetforhandlinger.

»Der er jo ønsker nok, men øverst som mærkesag gennem de sidste ti år har for mig været at få Københavns skoler renoveret. Det har været et maratonløb, men inden for en kort årrækker vil alle københavnske folkeskoler leve op til de krav, elever og forældre med rette kan stille til dem,« siger overborgmester Frank Jensen til Berlingske.

Det er alle Borgerrepræsentationens partier og medlemmer, der står bage aftalen »Skole- og renoveringspakke 2017 – Klar til flere københavnere«, som henter pengene i det, der kaldes »Overførselssagen«. Det består af overskuddet fra 2016-regnskabet - uforbrugte midler på i alt 695,8 mio. kr., samt indtægter fra salg af ejendomme (270,9 mio. kr.), hvor de sidste dog er øremærket vedligeholdelse rundt om i byen.

»Det er et stort beløb, men vi er også ti procent af landets befolkning og i forhold til Københavns mange milliarder store budget er det et begrænset beløb, der er uforbrugt. Og det er et rugbrødsbudget,« siger Frank Jensen, der forventer, at det næste store indsatsområde efter skolerenoveringen bliver bedre forhold for sindslidende og misbrugere i kommuenns sociale boliger og institutioner.

Ifølge kommunen stiger folketallet i hovedstaden i disse år med omkring 1.000 nye københavnere om måneden. Det giver flere børn og mere pres på både skoler og idrætsfaciliteter. Derfor rummer skolepakken også penge til at købe en grund til en ny skole og svømmehal i Ørestaden, til planlægning af en ny skole og idrætshal i Holmbladsgade, en udvidelse af Skolen ved Sundet med bl.a. madskole og til udvidelse af Guldberg Skole. Endelig er der også penge til at planlægge en ny idrætshal på i Sydhavn.

Da alle partier står bag fordelingen af de overskydende millioner, er der bred tilfredshed blandt borgerrepræsentationens partier. Blandt andet hos Børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev (V):

»Det er god liberal politik at bruge borgernes penge, der hvor der er et reelt behov, derfor har vi blandt andet afsat penge til en grund, så vi kan bygge en helt ny skole og en svømmehal i Ørestad. Otte skoler kan se frem til en tiltrængt renovering. Vi har prioriteret at skabe bedre forhold på handicapområdet og socialt udsatte blandt andet med en bevilling til værestedet Hellebro for unge hjemløse,« fremhæver Pia Allerslev blandt andet i en pressekommentar.

Udover skolerne er der nemlig også faldet penge af til blandt andet medfinansiering af køkkener tre af kommunens plejecentre, en million til at udvide Støjvagtens åbningstider, så der kan føres mere tilsyn med støj i nattelivet og 1,9 millioner kroner til belysning langs Øresundsstien i Amager Strandpark.

Og selv om alle partier glæder sig over skolepakken, så er der markant forskel i hvad man ellers ønsker at fremhæve. Således glæder Enhedslistens gruppeformand Rikke Lauritzen sig over nedlæggelsen af 80 parkeringspladser  i Indre by til fordel for mere byrum, mens Jakob Næsager (K) fremhæver, at man får åbnet 180 nye parkeringspladser.