Slut med at få lappet cyklen

Krav fra Arbejdstilsynet betyder, at cykelmekanikere skal bære handsker, åndedragsværn og investere 100.000 i et udsugningsanlæg, hvis de vil lappe din cykel.

Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er slut med at få lappet jernhesten ved cykelhandleren. Er man så uheldig at punktere på sin cykel, må man have  en ny slange eller selv gå i gang med dækjern, en balje vand, lapper og lim, skriver Dagbladet Holstebro-Struer.

Det er krav fra Arbejdstilsynet, der gør, at cykelhandlere har droppet at lappe cykler. Helt præcis er det den lim, som cykelmekanikerne bruger, der er for stræk for Arbejdstilsynet.

Opfordring fra brancheforeningen

Det er cykelhandlernes brancheforening, der har taget konsekvensen, efter at Arbejdstilsynet gennem et stykke tid haft fokus på lugten i cykelværkstedet.

»Vi erkender, at det ikke er sundt, og derfor opfordrer vi nu medlemmerne til, at de ikke længere lapper cykler,« siger Erik Oddershede, der er direktør for Danske Cykelhandlere.

Skrappe krav

Ifølge Arbejdstilsynet er det ikke forbudt at lappe cykler, men Erik Oddershede vurderer, at det i praksis er umuligt at overholde tilsynets krav.

»Cykelmekanikerne skal bære handsker, åndedrætsværn og skal have et kraftigt udsugningsanlæg, som vi vurderer til at koste cirka 100.000 kroner,« siger han.

»Det er de færreste steder, hvor det kan betale sig at have sådan et anlæg, derfor opfordrer vi til, at man fremover skifter slangen,« siger direktøren.

Medlemmerne har fået skilt

I sidste uge sendte Danske Cykelhandlere et skilt til medlemmerne, som de kan sætte i vinduet, hvor der står, at der ikke længere bliver lappet cykler.

»Vi synes også, at det er urimelige krav. Men vi kan ikke gøre så meget, og vi må bare finde en løsning på problemet. Vi har vurderet det længe, og er nået frem til, at det er bedst at stoppe med at lappe cykler,« siger Erik Oddershede.

mian@bergske.dk