Slut med døgnåbne apoteker: Forældre og nattens folk bliver ramt

Fra januar 2018 skal du på skadestuen for at få akutmedicin efter midnat. Der skal spares 17 mio. kroner i apotekernes vagtordning. Derfor er det slut med døgnåbne apoteker.

Fra 2018 vil der blot være et døgnåbent apotek i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun ét apotek vil være være døgnåbent fra begyndelsen af det nye år - nemlig Steno Apotek i København.

Derfor skal danskere, der ikke er bosat i hovedstaden, fremover en tur på skadestuen i stedet for det nærmeste døgnapotek, når de har brug for akutmedicin efter midnat.

I forbindelse med vedtagelsen af en ny apotekerlov blev det af et flertal i Folketinget i 2015 besluttet at spare 17 mio. kroner af apotekernes vagtordning væk. Pengene skal findes ved en ændring af åbningstiderne for størstedelen af de danske døgnapoteker.

De nye åbningstider betyder, at ti af de nuværende 11 døgnapoteker i Danmark skifter ordning, så de fremover vil holde åbent fra kl. 06.00 til 24.00.

Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening. mener, det kommer til at kræve tilvænning.

"Borgerne vil opleve, at mange vagtapoteker holder længere åbent i de tidsrum, hvor vi ved, der kommer flest mennesker, især i aftentimerne. Det der nok kommer til at kræve lidt tilvænning er, at der ikke længere er døgnåbne apoteker bortset fra et enkelt sted," siger Anne Kahns i en pressemeddelelse.

Nattens folk

Susanne Bendixen er apoteker hos Sønderbro Apotek på Amager ser både fordele og ulemper ved det nye tiltag.

»I København er vi heldige at have Steno Apotek, som forsat vil være døgnåbent, men hvis jeg boede i en af de andre storbyer, ville jeg synes, at det var underligt. På landsplan bliver der til gengæld en øget tilgængelighed i løbet af dagstimerne. Så der er både positive og negative elementer i den nye lovgivning,« siger Susanne Bendixen.

Hun mener, at lukningen af døgnapotekerne særligt vil ramme de mennesker, der arbejder om natten, og forældre, hvis børn pludseligt har brug for medicin til f.eks. mellemørebetændelse.

»Nattens folk bliver ramt af det. Dem, der arbejder om natten, kommer og henter det, de er i fortsat behandling med. Det kan være taxachauffører. Det er også klart, at børnefamilier bliver ramt. Mellemørebetændelse er en af de sygdomme, hvor børnefamilier har akut brug for at kunne komme på apoteket,« siger Susanne Bendixen.

Fremover skal du ringe til akuttelefonen, hvis du får akut brug for medicin efter midnat. Det er nemlig regionernes akutberedskab, der er ansvarlige for, at du kan få fat i din medicin i tidsrummet mellem kl. 24.00 til 06.00.