Slut med daseferie: Danskerne vælger aktiv ferie

Ferie handler ikke længere om at flade ud ved poolen, når danskerne tager udenlands. Vi vil i stedet have sved på panden og forbrænde kalorier, viser en ny undersøgelse.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den traditionelle charterferie med timelang afslapning ved swimmingpoolen, drinks, øl og grisefester om aftenen må efterhånden se sig slået som danskernes feriefavorit.

Flere af os vil hellere være aktive, når vi er på ferie. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, som rejseselskabet Spies har fået foretaget gennem analyseinstituttet Epinion. Tre ud af fem danskere mellem 18 og 45 år, der samtidig er i et parforhold, dyrker således motion på ferien.

Samtidig har hvert fjerde par i samme aldersgruppe været på en decideret aktiv ferie, hvor formålet har været at dyrke motion.

Hos Spies kan man tydeligt mærke, at danskerne vil have mulighed for at få pulsen op på ferien.

»Vores gæster efterspørger i stigende grad motionsfaciliteter og omgivelser, der giver dem muligheden for at være aktive, når de holder ferie. De aktive danske feriegæster foretrækker at dyrke løb, vandsport og cykling, når pulsen skal op,« siger Jan Vendelbo, der er administrerende direktør for Spies.

Rejseselskabet oplever i disse år et boom i aktive ferier og har indtil videre solgt 45 procent flere rejser til en aktiv ferie i 2015 sammenlignet med 2014. Og Spies har en forventning om, at efterspørgslen kun bliver større.

»Det er en tendens, som er eksploderet de seneste år, og det er noget, der vil blive satset på. Vi har allerede indgået aftaler med instruktører, så man kan gå på aerobic- eller fitnesshold som i Danmark. Vi har også lavet løberuter og cykelruter ved mange af vores hoteller, så gæsterne kan få en god oplevelse i naturen samtidig med, at de får motion eller dyrker yoga,« siger Jan Vendelbo.

Ifølge livsstilsekspert Henrik Byager underbygger Epinions undersøgelse den samfundstendens, vi også oplever hjemme i den grå, danske hverdag. Danskernes ferie skal i højere grad indeholde velvære og oplevelser og ikke bare god gammeldags afslapning på stranden eller ved poolen.

»Ferien i dag er ikke en færdig pakke, hvor man lægger sig i en solstol og daser i sydens varme. Det drejer sig om at få oplevelser og udfolde sig i et omfang, man ikke får gjort til daglig. Her spiller motion ind hos mange danskere, enten fordi de dyrker det i forvejen og ikke kan undvære det på ferien, eller fordi man ikke har tid i hverdagen, og så skal man have svømmet eller cyklet ekstra på ferien, når man har tiden,« siger Henrik Byager, der dog pointerer, at den traditionelle charterferie stadig har sin berettigelse hos en del danske familier.

»Daseferien er ikke et overstået kapitel. Den har stadig sin plads hos de danskere, der har haft en hård periode, arbejdet meget og er lidt stressede og bagud med det hele. Men en ren daseferie vil oftest blive krydret med noget aktivt. En god ferie er også de oplevelser, man kommer hjem og fortæller om. Så er en vulkanvandring altså mere spændende end at ligge ved poolen med en drink,« siger Henrik Byager.