Slut med at straffe 14-årige

Folketinget hæver torsdag den kriminelle lavalder til 15 år. Kriminelle under 15 er de sociale myndigheders ansvar, fastslår justitsministeren.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af den nye regerings mærkesager bliver en realitet torsdag, hvor et flertal i Folketinget vedtager at hæve den kriminelle lavalder fra 14 til 15 år.

Børn skal ikke behandles som kriminelle voksne, erklærer justitsminister Morten Bødskov (S), som i stedet vil sikre, at kommunernes sociale myndigheder tager hånd om de helt unge kriminelle.

- Vi skal sikre klare konsekvenser, så vi med det samme kan få de helt unge kriminelle væk fra en kriminel løbebane, siger justitsministeren i en pressemeddelelse.

Sammen med social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) vil han nu kontakte kommunerne med et krav om, at de sætter ind med de nødvendige tiltag, når børn er på vej ud i kriminalitet.

- Det kan eksempelvis være med konkrete pålæg om at være hjemme i bestemte tidsrum eller om at deltage i oprydningen efter hærværk. Hvor det er relevant, kan der være tale om at tvangsanbringe den unge uden for hjemmet. Det kan også være relevant med en fast kontaktperson, der sikrer ansvarlig voksenkontakt i hverdag, forklarer Morten Bødskov.

Som led i vedtagelsen af den nye lov bliver der slået en streg over alle domme til 14-årige fra 2010 til 2012. Ansvaret for de dømte er nu kommunernes.

- Det er meget vigtigt for mig og regeringen, at kommunerne lever op til dette ansvar og ikke lader nogen unge kriminelle falde igennem systemet, siger justitsministeren.