Sluk lyset-dag kan ende i større CO2-udledning

Verdensnaturfonden har glemt, at levende lys også afgiver CO2, når de på lørdag opfordrer hele verden til at slukke lyset i en time og i stedet tænde levende lys.

Foto: Colourbox

I kampagnen fra Verdensnaturfonden lyder det: "Sluk alt unødvendigt lys i en time og tænd levende lys. Spred budskabet og få din nabo, venner, familie og arbejdsplads til at gøre det samme."

Kampagnen skal sænke CO2-udledningen ved at spare på lyset, men risikerer at få den stik modsatte effekt, fordi fonden opfordrer til, at man tænder levende lys, der udleder mere CO2 end en 7 watts pære.

Et fyrfadslys er nemlig ofte lavet af paraffin fra råolie og udleder syv gram CO2 pr. time. Hvis man i stedet skifter til en 7 watts pære, ville man komme ned på fire gram CO2 per time, skriver Ingeniøren.

Kommunikationschef og kampagneleder Ida Thuesen forklarer, at kampagnen ikke handler om at spare CO2, men i stedet sende et tydeligt signal om at CO2-udslippet skal nedbringes.

Hun tror ikke, at danskerne vil komme til at udlede mere CO2 i den time på lørdag end normalt:

- Man kan sige, at CO2-udslippet fra et enkelt lille stearinlys er intet i sammenligning med en hel oplyst villa, så den diskussion går vi ikke så meget ind, men det er klart, at hvis man vil være CO2-neutral, så skal man have fat i bivokslys, siger Ida Thuesen.

Begivenheden begynder på lørdag d. 29. marts klokken 20.00 og varer en time.