Sløj jernnæve skuffer politikere: »Danmark er et eldorado for økonomisk kriminalitet«

Dagen overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Sidste års resultater for det såkaldte Al Capone-samarbejde skuffer flere partiers retsordførere, skriver Jyllands-Posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens allersidste overblik.

August er over os, og det samme er fra i morgen af en retssag, som kan have afgørende betydning for Dansk Folkepartis fremtid. Det er nemlig ingen ringere end partiets kronprins, Morten Messerschmidt, der er på anklagebænken. Det forpurrer planer om at detronisere formand Kristian Thulesen Dahl og i stedet sætte kronen på Messerschmidts hoved. Centrale skikkelser i partiet fortæller historien om et DF i dyb splid med sig selv.

Vi skal også forbi kommunerne, hvor et stigende antal ansætter sikkerhedsvagter til at beskytte deres plejehjemspersonale mod voldsomme ældre. Det er en bekymrende tendens, mener flere centrale aktører.

Først skal vi runde de seneste coronanøgletal – de kommer her:

Er du i øvrigt mere i humør til at lytte, så kan du høre Berlingskes morgenoverblik lige her:

Følg Morgenposten på mobil

Og så til dagens historier!

Situationen i Dansk Folkeparti er smertefuld som en tandpine

Vi starter hjemme hos Berlingske. Her kan man læse om et drama, der ulmer i Dansk Folkeparti.

For centrale skikkelser i partiet fortæller en voldsom historie om et parti i dyb splid med sig selv, hvor alle lurer på hinanden, hvor der lægges planer på kryds og tværs, og hvor der er flittig gang i telefonerne.

Morten Messerschmidt er den formand, som Kristian Thulesen Dahls interne kritikere ønsker sig. Planerne kan dog blive forpurret, hvis Messerschmidt i august bliver dømt i sagen om muligt misbrug af EU-midler og dokumentfalsk. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scan.

Kritikere af partiformand Kristian Thulesen Dahl lægger planer for at slippe af med ham og i stedet sætte næstformand Morten Messerschmidt på tronen.

Men – og det er et stort men – Messerschmidt er tiltalt af Bagmandspolitiet i en sag om muligt dokumentfalsk og misbrug af 98.835 EU-kroner. En sag, der starter i morgen mandag og vil køre over syv retsdage.

»Overalt i partiet bliver der spekuleret i scenarier. Både hos dem, der gerne vil af med formanden, og hos dem, der ønsker, at tingene forbliver som de er. Én ting er alle dog enige om,« skriver Berlingskes politiske korrespondent Kasper Kildegaard.

Læs historien her.

Sikkerhedsvagter på plejehjem vækker bekymring og kritik: »Du sætter jo heller ikke en grovsmed til at passe på patienter, der ligger på en hjerteafdeling«

På forsiden af Jyllands-Posten kan man læse, at et stigende antal kommuner har hyret sikkerhedsvagter til plejehjemmene. De skal beskytte de ansatte mod vold fra udadreagerende og for eksempel demensramte ældre.

Undersøgelser viser, at ældreplejen er en af de brancher, hvor ansatte er mest udsat for vold.

I 2015 havde tre kommuner udgifter til sikkerhedsvagter på plejehjem. Sidste år var det tal steget til 13 kommuner, viser Jyllands-Postens rundspørge.

Mennesker med demens er ikke som udgangspunkt udadreagerende. Men det kan de blive, hvis de mistrives, fortæller Karen Tannebæk, uddannelsesleder ved Nationalt Videnscenter for Demens.

Flere kommuner ansætter sikkerhedsvagter til at beskytte deres plejehjemspersonale. Det vækker kritik og bekymring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix.

Tendensen vækker kritik og bekymring hos fagforeningen FOA og Alzheimerforeningen.

»Du sætter jo heller ikke en grovsmed til at passe på patienter, der ligger på en hjerteafdeling,« siger Nis Peter Nissen, formand for Alzheimerforeningen.

Mere om det her.

Sløj jernnæve skuffer politikere: »Danmark er et eldorado for økonomisk kriminalitet«

Vi bliver hos Jyllands-Posten, der kan fortælle, at 2020-resultaterne for det såkaldte Al Capone-samarbejde rettet mod rockere og bandemedlemmer skuffer politikerne.

Metoden, som er opkaldt efter den amerikanske gangsterboss Al Capone, er et samarbejde mellem politi, skattemyndigheder og kommuner.

Kort forklaret slår de ned på rockere og bandemedlemmer, hvis livsstil ikke harmonerer med at være på eksempelvis kontanthjælp.

Sidste års resultater for det såkaldte Al Capone-samarbejde skuffer flere partiers retsordførere, skriver Jyllands-Posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen/Ritzau Scanpix.

Men sidste år blev der ikke mærket lige så meget til den »jernnæve mod den organiserede kriminalitet«, den daværende justitsminister Søren Pape (K) præsenterede i 2017. I 2020 behandlede Al Capone-enhederne 12 procent færre sager end året før.

Det ærgrer Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen, som kalder Danmark for »et eldorado for økonomisk kriminalitet«. Både SF og DFs retsordførere er »absolut ikke glade« og vil kontakte justitsminister Nick Hækkerup (S) for at sikre bedre resultater i 2021.

Læs historien her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Førende forsvarsforsker efterlyser klare rammer for brug af kunstig intelligens – og det haster

Vi runder af hos Politiken, som skriver, at militæret mangler klare rammer for brug af droner og kunstig intelligens – og at det haster.

Det er en af Forsvarets førende forskere, Iben Yde, der står bag kritikken.

Lige nu står der kun i den nationale strategi for kunstig intelligens, at den »ikke må anvendes til at krænke menneskers grundlæggende rettigheder«.

»Hvad betyder det i en militær kontekst, hvor enhver forbedring og effektivisering af den militære opgave kan tolkes som et bidrag til at gøre skade på mennesker?« spørger Iben Yde.

Danske soldater på patrulje i Helmand-provinsen. Nu efterlyser en af Danmarks førende forsvarsforskere klare rammer for brug af kunstig intelligens i en militær kontekst. Arkivfoto: Christian Brøndum Fold sammen
Læs mere

Sidste års 44 dage lange krig mellem Aserbajdsjan og Armenien var et wakeupcall for den anerkendte tyske ekspert Ulrike Franke. Det var nemlig en krig, der viste, at droner nu ikke kun anvendes mod terrorister, men stater imellem.

»i er nødt til at diskutere, hvad vi vil bruge vores udstyr til, og hvor langt vi vil gå. Ligesom vi må diskutere, om vi har et valg, hvis vi bliver angrebet eller er på mission med allierede, der bruger autonome teknologier,« siger hun til Politiken.

Dagens fødselar …

… er det skandinaviske flyselskab SAS. Det er nemlig præcis 75 år, siden selskaberne DDL fra Danmark, ABA fra Sverige og DNL fra Norge fusionerede og blev til Scandinavian Airlines System.

Ej at forglemme musikkanalen MTV, der i dag kan fejre 40 på sendefladen. Den allerførste musikvideo, der blev vist, var »Video Killed the Radio Star« af Buggles.

Det sker i dag:

  • Yderligere coronarestriktioner fjernes i dag. Det betyder, at du ikke længere behøver at fremvise coronapas, hvis du skal i zoologiske haver, forlystelsesparker, museer, mindre spillesteder, markeder, indendørs idrætsaktiviteter og fitnesscentre, hvor der dog fortsat vil være stikprøvekontrol.
  • Fra i dag åbnes der for at søge om ret til tidlig pension – den, der i folkemunde kaldes for Arne-pensionen. Regeringen vurderer, at cirka 41.000 personer lever op til kravene for at søge den.
  • Hernings bykonge og borgmester gennem 20 år, venstremanden Lars Krarup, har sidste arbejdsdag. Han afløses af Dorte West (V).
  • De Olympiske Lege i Tokyo er stadig i fuld gang, og søndag kan blive en god dag for Danmark. I dag er der nemlig medaljerace i kvindernes laser radial-sejlads, hvor danske Anne-Marie Rindom har placeret sig solidt i toppen af feltet. Sejladsen begynder klokken 08.33 dansk tid. De danske håndboldherrer skal også i aktion – det er klokken 14.30 dansk tid, at de forsvarende olympiske mestre spiller mod Sverige.