Slip elefanten løs i Danmark

Vilde indiske elefanter kan blive udsat i vores natur om få årtier, spår professor. Imens er lossen og vildsvinet på vej, og på Bornholm drømmer man om at slippe tonstunge bisoner fuldstændig løs på øen.

Det vil være en god idé igen at lade elefanter blive en del af den danske natur, mener biologiprofessor Jens-Christian Svenning fra Aarhus Universitet. Her indiske elefanter på Sri Lanka. Arkivfoto: Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Ulven kommer!«

Sådan råber grisene i skræk og rædsel i indtil flere gamle eventyr.

Ulven er her imidlertid allerede. Altså ude i den danske natur. Det samme er bisonen, vildhesten, bæveren og flere andre store dyrearter, der ellers har været forsvundet fra vores egn af verden i hundreder eller i tusinder af år.

Men kan du også forestille dig vilde elefanter, der tramper rundt ude på heden eller inde i bøgeskoven?

Selv om tanken umiddelbart forekommer fantastisk, mener en af Danmarks mest fremtrædende biologer, professor Jens-Christian Svenning fra Aarhus Universitet, at det kan blive en realitet om få årtier.

»Jeg tror godt, at vi kan komme til at se vilde indiske elefanter i dansk natur i fremtiden. Det er ikke et urealistisk scenarie,« siger han.

Jens-Christian Svenning er en af Danmarks store fortalere for såkaldt rewilding, altså genoprettelse af den oprindelige vilde natur, bl.a. med udsættelse af store dyrearter, der er forsvundet fra Danmark.

»Det er cirka 11.000 år siden, at mammutten forsvandt fra Danmark og cirka 30.000 år siden, at fastlandsskovelefanten uddøde herhjemme. Elefanter har en stor og positiv effekt på vegetationen. De producerer masser af gødning og holder træer og buske nede, hvilket er med til at sikre biodiversitet og skabe store lysninger i skoven,« siger han.

Han forklarer, at tanken om at udsætte indiske elefanter i naturen findes i adskillige europæiske lande. Han understreger dog, at danske elefanter i givet fald bør hegnes godt og grundigt inde for at sikre, at de ikke begynder at løbe ud i trafikken eller ind på marker og i folks haver.

Samtidig peger professoren på, at der er andre store og vilde dyr, som helt af sig selv banker på ved Danmarks grænse til Tyskland foruden ulven, der allerede har bredt sig over store dele af Jylland.

En af dem er vildsvinet, der er observeret i mindre bestande flere steder i Jylland. Om de er undsluppet fra dyreparker eller strejfet herop fra Tyskland er ikke klargjort. Men svineavlere anser den som en ubuden gæst, idet vildsvin kan smitte tamsvin med svinepest.

En anden er Europas største kat, lossen, der er genudsat i Harzen i Tyskland, og som derfor teoretisk set kan vandre herop helt af sig selv. Den er ene dyr i stand til at nedlægge råvildt, eksempelvis ved at springe fra et træ og ned for at bide sig fast i nakke og hals på en hjort. Der er ingen kendte eksempler på, at en europæisk los har angrebet et menneske.

Bisonen er løs

På Bornholm er der mulighed for, at man allerede om to år vil have bisoner gående fuldstændig frit omkring på øen. I 2012 blev der som et forsøg udsat syv vilde og hver især omkring ét ton tunge polske bisoner i et 200 hektar stort og indhegnet område af skoven Almindingen. Siden er bestanden vokset til 13.

»De er en kæmpe succes. Sidste år var hele 200.000 mennesker forbi for at se på bisonerne. Vi anbefaler, at man ikke går tættere på flokken end 50 meter. Men selv om enkelte overtræder henstillingen, har der ikke været risikable situationer af nogen art,« fastslår skovrider i Almindingen Søren Friese.

Der er imidlertid planer om at rive indhegningen ned i 2017 for derefter at lade bisonerne råde frit på Bornholm. Men det vil både kræve grønt lys fra Christiansborg og opbakning fra bornholmerne.

»I går holdt jeg foredrag i Rønne for 100 medlemmer af Ældresagen, og her var der absolut flertal for at slippe dem fri. Man må selvfølgelig være klar over, at der er en teoretisk risiko for, at de løber ud på trafikerede veje og lignende. Men sandsynligheden taler klart for, at de vil holde sig til skoven,« siger han.

Han understreger, at hvis en fri flok bornholmbisoner skulle vokse til flere end 50 individer, vil man skyde nogle af dem for at holde bestanden nede.

Imens er der planer om næste år at udsætte en halv snes elge i Lille Vildmose i det nordøstlige Jylland. Bliver forsøget en succes, kan mængden af elge i Danmark udmærket brede sig.

Samtidig vokser antallet af Danmarks traditionelt største vilde dyr, kronhjorten, markant. For 200 år siden var kronhjorten stort set udryddet herhjemme. I dag er der omkring 14.000 indvider i skovene, og ifølge Jens-Christian Svenning kan tallet vokse til hele 30.000 i de kommende år.