Slidgigtpatienter lider under kassetænkning

For mange patienter med slidgigt vil fysioterapeutisk træning være bedre end operation. Men det er det nuværende takstsystem ikke gearet til, og det er et problem, mener Danske Fysioterapeuter.

Foto: Bardur Eklund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det takst-system, der udløser pengeposer til sygehusene, tilgodeser alene operationer og overser andre mindre indgribende behandlingsformer, som i nogle tilfælde kan være en mere hensigtmæssig behandling af patienten.

Kritikken kommer fra formanden for Danske Fysioterapeuter, Johnny Kuhr, efter en række ortopædkirurgiske læger i går i Berlingske Tidende slog alarm over, at der på grund af kassetænkning udføres for mange unødvendige operationer, bl.a. rygoperationer og kunstige knæ og hofter.

Og problemet ligger netop i, at den såkaldte DRG-takst er betinget af en operation – så vælger man operationen fra og forsøger med et træningsforløb, så er der ingen selvstændig finansiering.

»DRG-taksterne understøtter ikke den form for behandling, og hospitalerne kan simpelt hen ikke tilbyde det, for den fysioterapeutiske behandling alene udløser ingen penge,« siger han og tilføjer, at der først er penge øremærket til fysioterapeutisk træning, når der gennemføres en operation og skal tilbydes genoptræning.

Ifølge ham er der imidlertid et økonomisk incitament til at gøre mere brug af træning for eksempelvis en patient med slidgigt i knæet. Her vil et træningsforløb typisk vare tre måneder og koste 7.-8.000 kroner mod en operation til op mod 100.000 kroner. Og så handler det også om at give patienterne den bedste behandling:

»Løsningen for disse patienter ligger i meget andet end operationer. Forskning viser, at det i mange tilfælde er bedre at springe operationsbordet over og gå direkte til genoptræningen,« siger Johnny Kuhr.

Og det bekræfter professor i fysioterapi Ewa Roos fra Syddansk Universitet. Videnskabeligt har man endnu ikke belæg for at fastslå, hvor mange operationer, der kan undgås gennem træning, men ifølge professoren er erfaringerne positive.

»Der er god evidens for, at træning giver smertelindring og funktionsforbedring. Vi oplever, at vi kan skubbe en operation til senere, og rigtig mange patienter ender med ikke at gennemgå en operation. Vi har patienter, der efter 6-8 ugers træning siger, at de ikke behøver at blive opereret, fordi de har det meget bedre, men de vælger alligevel operation, for nu har de stået på venteliste i lang tid,« siger hun.

Hos Danske Regioner afviser formand Bent Hansen (S) dog, at der skal pilles ved takstsystemet.

»Taksameter-systemet skal ikke afskaffes, men vi skal være mere skarpe til at tænke det sammen med det faglige og sikre den bedst mulige behandling. Der må ikke komme et skred her, så det skal dokumenteres, at når der er brug for at få foretaget en operation, så har man været omkring andre mere skånsomme behandlingsmetoder,« siger han.