Slettede mails er med til at sende kritik mod PET i Tibet-sag

Hvis mails og mødereferater var indgået i Tibetkommissionens første arbejde, havde PET allerede fået kritik.

Tibetkommissionen har undersøgt myndighedernes håndtering af kinesiske besøg gennem en årrække. Spørgsmålet er, om politiet har hindret borgere i at ytre kritik og i at demonstrere. Beretningen er blevet offentliggjort mandag, og her er der kritik til embedsmænd, Udenrigsministeriet og PET. (Arkivfoto) Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) undgik i den første Tibetkommission at få kritik. Men nye oplysninger i efterforskningen har fået kommissionen på andre tanker i anden omgang.

PET får således omfattende kritik for sin ageren i forhold til at forhindre antikinesiske demonstrationer i forbindelse med besøg fra det officielle Kina i Danmark.

Det fremgår af kommissionens beretning, der er offentliggjort mandag.

Særligt kritiseres efterretningstjenesten for at have videregivet kinesiske ønsker om at undgå kritiske demonstrationer uden at have præciseret, at det skulle ske inden for lovens rammer.

Dermed blev hensynet til kineserne sat over borgernes ret til at kunne ytre sig frit.

Presset fra PET over for Københavns Politi, der gav og udførte de ulovlige ordrer, skete over flere år.

Det er dog først for alvor kommet frem i forbindelse med kommissionens arbejde, efter at den blev gennedsat. Det skete i 2018.

Det skete blandt andet ved fremskaffelsen af slettede mails, indtil da ukendte mailarkiver og mødereferater.

»Tibetkommission I ville have udtalt kritik af PET som myndighed, hvis de gentagne viderebringelser af de kinesiske ønsker havde været oplyst,« lyder det i beretningen mandag.

Tibetkommissionen har vendt og drejet millioner af dokumenter. Der er desuden foretaget flere end 100 afhøringer. Arbejdet har fokuseret på myndighedernes håndteringen af kinesiske besøg.

Kritikken mod PET drejer sig om besøg i 2012 og 2013. Her lød det igen og igen fra PET til Københavns Politi, at Kina havde særlige ønsker om at undgå at blive konfronteret med kritiske demonstranter.

Ingen af gangene blev det dog tilføjet, at Grundlovens princip om ytringsfrihed skulle overholdes. Det bidrog til ulovlige ordrer og ulovlige handlinger under præsidentbesøget i 2012 og formand Yu Zhengshengs besøg i 2013.

Det var menige medarbejdere i PET, der gav besked til Københavns Politi, lyder det i beretningen.

Derfor er der ifølge kommissionen ikke »holdepunkter for at antage, at ledelsen eller andre ledende medarbejdere i PET var involveret i eller på anden måde var bekendt med PET's gentagne videregivelse af de beskrevne kinesiske ønsker.«

/ritzau/