Slap nu lige lidt af

»En ny bog fortæller, at teenagebørn skal lære at tage fat i hjemmet. Det gjorde vi jo selv som børn - ikke? Øh, jeg kan stadig høre min mor: 'Jamen, du finder vel ud af at rydde op, når du ikke længere kan være på værelset for skidt'.«

Jens Grund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Jeg sidder i skrivende stund i fredagstoget mod Århus for at hyre nye praktikanter.

Og tænker på robusthed. Det nye buzzword, når vi taler om nutidens unge, vokset op som "curlingbørn". De mangler robusthed og skulle møde noget modgang, før de kommer ud i det pulveriserende arbejdsliv, siges det.

En ny bog fortæller, at teenagebørn skal lære at tage fat i hjemmet. Det gjorde vi jo selv som børn - ikke? Øh, jeg kan stadig høre min mor: "Jamen, du finder vel ud af at rydde op, når du ikke længere kan være på værelset for skidt."

Det skete aldrig. Til gengæld gik jeg med aviser, arbejdede på tankstation, var arbejdsdreng på værksted og afdelingspige (dét hed det) på plejehjem for at spare op til min første spolebåndoptager, første pladespiller, første elguitar. Det var min gulerod. Tjen penge og få det, du ønsker dig. Men i frirummet hjemme var jeg luddoven og elsket alligevel.

Så hvad med nutidens unge; har vi fejet alle forhindringer væk, og er de så snotforkælede, at vi skal tørre næse på dem, når de begynder arbejdslivet? Sådan var det i en periode - de spurgte os, hvad vi kunne gøre for dem - og jeg møder bestemt stadig unge med den indstilling. De får bare ikke job på Berlingske. Det gør dem med ild i øjnene: De målrettede, ambitiøse, arbejdsomme. Og dem ser jeg altså flest af.

Jeg ser desværre også unge gå ned med flaget. Men de er hverken dovne eller overforkælede. De forsøger forgæves at leve op til deres egne enorme forventninger. Allerede i folkeskolen indledes karriere-planlægningen, i gymnasiet skal de være 12-tals elever, for ellers spiser kineserne dem, og så snart de er studenter, skal de helst fløjte ind på universitetet.

Ja, vi har brug for de dygtige unge i erhvervslivet så hurtigt som muligt. Men jeg foretrækker talenter, der har prøvet andet end at gå i skole. Unge, der har brugt et eller to år på at arbejde som lagerdreng eller rejse jorden rundt - på en dannelsesrejse for at finde sig selv. Så de får lyst til at blive den bedste udgave af sig selv frem for at jage skyggerne af andre - og måske spilde samfundets penge på forkerte uddannelsesvalg.

Min 26-årige søn er snart færdig som læge, min 23-årige datter læser til dyrlæge, og junior på 19 år vil være læge, når han til sommer vender hjem fra sin (selvbetalte) jordomrejse. De tre har aldrig mødt krav om at løfte en finger derhjemme, men har alle haft arbejde for at få råd til det, de ønskede sig.

Vi forældre er rollemodeller, vores børn lærer arbejdsmoral ved at se på os. Knokler vi, knokler de. At gøre dem robuste er ikke kun et spørgsmål om at give dem sure pligter og modgang. Det er også et spørgsmål om at give dem grænseløs kærlighed og en tro på, at de er gode nok, uanset hvordan andre måler og vejer dem fra morgen til aften.

For de unge er kastet ud i et forventnings- og præstationsræs uden sidestykke. Jovist findes der overbeskyttede børn med rygrad som en spoleorm, men hovedparten af de unge, jeg møder, knokler målrettet med studierne og overkommer fritidsjob ved siden af.

I dag, på den såkaldte "panik-dag" i Århus, vil journalisteleverne slå ihjel for et job. Derfor siger jeg til alle jer unge med tungen ude af halsen: Slap nu lige lidt af. I skal nok klare det. Vi tror på jer. Glæd jer, for arbejdslivet er ikke pulveriserende. Det er pulserende - fantastisk -  og I skal nok ankomme til tiden.