Slagterierne: Dansk risiko for mund- og klovsyge meget lille

Danske Slagterier ser risikoen for overførsel af mund- og klovsyge fra England som meget lille. Alligevel kan udbruddet få konsekvenser for dansk kødbranche.

Også brancheorganisationen Danske Slagterier følger udbruddet af mund- og klovsyge i Storbritannien med stor opmærksomhed.

- Det er klart, at vi i øjeblikket er oppe på mærkerne for at få undersøgt sagen så hurtigt som muligt. Det handler først og fremmest om eventuel eksport af levende dyr fra England. Vi ved, at der ikke er importeret svin. Det samme gælder med meget stor sandsynlighed også kreaturer og får og geder. Så alt i alt er risikoen meget, meget lille, siger formanden for Danske Slagterier, Bent Claudi Lassen, til Ritzau.

Han erkender dog, at Danmark ufrivilligt kan blive trukket med ind i sagen, selvom det viser sig, at der ikke er overført smittefarlige dyr her til landet, men til andre EU-lande.

Det skete senest i forbindelse med et voldsomt udbrud af mund- og klovsyge i 2001 i England. Dengang valgte en række lande, herunder Danmarks største aftagere af svinekød, USA, Rusland og Japan, at smække døren i for al kødeksport fra EU- også den danske - i flere måneder.

- Derfor er det også vigtigt for os, at hele omverdenen er klar over, at vi i Danmark har meget høje veterinære standarder, og at der er står høj troværdighed om både de danske fødevaremyndigheder og den danske kødbranche, siger Bent Claudi Lassen.Kilde: Ritzau