Slagteriarbejdere nedlægger arbejde i protest mod overenskomst

Ansatte på Danish Crown har nedlagt arbejdet, fordi de er utilfredse med den nye overenskomst.

Arkivfoto: Slagteriarbejdere i Blans, Herning og Horsens har fredag nedlagt arbejdet i protest mod en ny overenskomst mellem fagforeningernes fællesorganisation, LO, og arbejdsgiverorganisationen DA. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Slagteriarbejdere i Blans, Herning og Horsens har fredag nedlagt arbejdet i protest mod en ny overenskomst mellem fagforeningernes fællesorganisation, LO, og arbejdsgiverorganisationen DA.

Det oplyser Danish Crown.

Overenskomsten for 500.000 ansatte i den private sektor blev stemt i gennem torsdag. Aftenholdet på Danish Crown i Blans nedlagde samme aften arbejdet ifølge DR Syd.

Fredag morgen har en stor del af slagteriarbejderne på Danish Crown i Blans, Herning og Horsens også besluttet at nedlægge arbejdet. Det skriver både DR Syd og Horsens Folkeblad.

Den nye overenskomst blev dårligt modtaget af et massivt flertal af de danske slagteriarbejdere. Hele 98 procent valgte at stemme nej.

Alligevel endte den med at blive vedtaget. Det skyldes, at samtlige stemmer fra medlemmer af de forskellige fagforbund under LO bliver lagt sammen. Sammenlagt var der et flertal på 57 procent.

»Der er en voldsom utilfredshed med, at vores stemmer skal lægges sammen med så mange andre faggrupper, hvoraf nogle af dem har nogle helt andre arbejdsforhold,« fortæller Brian Vestergaard, tillidsmand på slagteriet i Blans, til DR Syd.

Han fortæller, at slagteriarbejderne føler sig magtesløse, når de ikke kan få stemt en overenskomst ned, selv om der var så stor enighed om et nej.

Ifølge Brian Vestergaard er det især arbejdsgivernes mulighed for at kræve, at lønmodtagerne skal arbejde én time ekstra om dagen ved travlhed, der er årsag til, at slagteriarbejderne har valgt at nedlægge arbejdet.

Den nye regel betyder, at slagteriarbejdere og andre ansatte på overenskomsten kan komme til at arbejde 42 timer om ugen i perioder.

Det overarbejde skal afspadseres inden for et år.

Ifølge Danish Crown betyder arbejdsnedlæggelserne, at over 100 kunder ikke får leveret de varer, de har bestilt. Over 250 landmænd har fået aflyst afhentning af grise.