Slaget på Tulstrupvej

Efter 45 år uden klip i kørekortet kørte en 67-årig bilist og hendes 90-årige mor ind i et kostbart møde med politiet. Nu mødes parterne igen med Berlingske som kampdommer.

Helle Odér fik under en tur med sin 90-årige mor en bøde samt et klip i kørekortet, da hun blev fanget i en af politiets fotofælder. Sammen med Kim Bruun, der er leder af færdselsafdelingen ved Nordsjællands Politi, vendte hun og moderen tilbage til åstedet for at få en vurdering af, om det er rimeligt, at man kun må køre 50 km i timen på stedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

19. september sidste år fik Helle Odér sin første bøde og sit første klip i kørekortet. Efter 45 år som bilist. På Tulstrupvej, vest for Hillerød, lige ved krydset ved Frederiksværksgade havde politiet stillet en fartfælde op, da Helle Odér i sin Skoda og med sin 90-årige mor, Birthe Nielsen, som passager kom kørende på vej mod slagteren. De skulle købe ind til moderens 90 års fødselsdag, da de blev knipset med politiets lasermåler.

»Jeg vurderede, at Tulstrupvej ikke lå i bebygget område, men i et industriområde. Der virkede meget øde, og jeg havde ikke bemærket, at jeg kun måtte køre 50 kilometer i timen, som er en fart, hvor bilen er ved at gå i stå,« lyder det.

Da Helle Odér bliver vinket ind til siden, tænkte hun: »Hvad har jeg gjort?« Kørt 72 kilometer i timen, hvor fartgrænsen er 50, lød politimandens svar. Fratrukket målerrabat på tre procent lød regningen på 69 kilometer i timen til en pris på 2.500 kr. plus klippet i kørekortet.

En temmelig ilter datter og mor fortsatte til slagteren, hvor »der stod halvtreds andre kunder, som alle sammen sagde, at »ork jo, der står politiet tit, og de får en masse penge i kassen«.

Helle Odér sendte en mail om det kostbare møde på Tulstrupvej til Berlingske. Nu står vi så på gerningsstedet. Er Tulstrupvej en af de vejstrækninger, som politiet ifølge mange bilister bruger som pengemaskine, fordi forholdene indbyder til at køre hurtigere end de tilladte 50 kilometer i timen? Eller er formålet med kontrollen på Tulstrupvej at få farten ned af hensyn til færdselssikkerheden?

Parterne er Helle Odér og hendes mor på den ene side, på den anden er det vicepolitiinspektør og leder af færdselsafdelingen i Nordsjællands Politi Kim Bruun. Berlingske er kampdommer.

1-0 til politiet

Første omgang består af en besigtigelse af strækningen. Vi maser os ind i Kim Bruuns patruljevogn, selv om den 90-årige mor udtrykker visse betænkeligheder ved at befinde sig med presse i en politivogn. Vi kører med tilpas langsom hastighed de få hundrede meter fra Tulstrupvejs begyndelse mod syd frem mod krydset med Frederiksværksgade. Umiddelbart ligner området ikke et beboelsesområde, men snarere en gennemkørselsvej.

Men nu påpeger Kim Bruun, at der er flere tilkørselsveje fra boligområder ud til Tulstrupvej. Der er gennemgangsvej for skoleelever til en skole. Der er busstoppesteder, hvor børn skal passere vejen. Der er ingen cykelsti eller fortov, så de bløde trafikanter cykler og går i vejkanten. Rammer man en fodgænger med 70 kilometer i timen, er dødeligheden næsten 100 procent. Av. Den svider. Omgangen går til politiet.

Uafgjort

Anden omgang indledes, da vi passerer byzoneskiltet ude i rabatten til højre. Det står nede ved jorden med vissent græs foran, og fotografen udbryder spontant, at dét skilt havde hun overset på vej til mødestedet. Helle Odér ser triumferende ud. Kim Bruun ved åbenbart, hvornår det er tid til en taktisk frontudretning, så han foreslår et kompromis.

»Jeg tager hjem til mine folk i færdselsafdelingen og spørger, om vi kan løfte det skilt lidt. Jeg imødekommer dig altså! Men kan du så være enig i, at halvtreds kilometer i timen er den rigtige fartgrænse?,« spørger han venligt.

På det tidspunkt har Helle Odér fået lov til at prøve vicepolitiinspektørens kasket, som vi er enige om klæder hende godt. Men harmen fra kørekortklippet sidste år er ikke helt fordampet, så desværre. »Nej,« svarer hun.

Kim Bruun lyder virkelig overrasket og en anelse skuffet over svaret. Men Helle Odér står fast: »Jeg synes i hvert fald, at man må køre 60 kilometer i timen,« fastslår hun. Omgangen går til Helle Odér.

Slaget på Tulstrupvej synes at ende med uafgjort. Begge parter har lidt ret og lidt uret. Men det afgørende spørgsmål er naturligvis, om politiet også i fremtiden vil opstille fartkontrol på Tulstrupvej? Og svaret er et klart ja. Ikke for at skaffe indtægter, men for at yde et bidrag til at reducere antallet af trafikdrab og ulykker.

»Så vil jeg aldrig mere køre på den vej,« lyder det kampivrigt fra Helle Odér. Men dialogen med den tålmodige vicepolitiinspektør har alligevel blødt fronterne op. Kim Bruun forsikrer, at hans politifolk ikke står på Tulstrupvej for pengenes skyld. Men i øvrigt er de seneste mange års dramatiske fald i antallet af tilskadekomne i trafikken en fantastisk god forretning for samfundet. Man har beregnet, at der er sparet 71 mia. kr. over en 12 års periode.

Man skilles i fordragelighed og med smil, det er lige før, der uddeles krammere.