Skyhøje coronatal vækker bekymring: »Epidemien er på vej ud af kontrol i øjeblikket«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du kan tage hul på din onsdag i velinformeret tilstand.

Antallet af smittetilfælde stiger – ikke mindst i København. Det vækker bekymring: »Epidemien er på vej ud af kontrol i øjeblikket,« lyder det fra Nils Strandberg-Pedersen, der tidligere har været direktør i Statens Serum Institut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til dagens udgave af morgenoverblikket. Det kommer næppe bag på dig, at overblikket kommer til at bestå af flere coronarelaterede historier. Men det er ikke dem alle, der er nedslående, selv om der er udsigt til en kold coronadecember med skærpede restriktioner i 17 kommuner i hovedstadsområdet.

Men før vi afslører for dig, hvad lyspunktet består i, skal vi vanen tro runde de aktuelle coronatal. De kommer her:

Bekræftede smittede i Danmark: 83.535
Antal indlagte: 266 (+12)
Antal indlagte på intensiv: 36 (27 i respirator)
Antal bekræftede døde i Danmark: 852
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 64.507.063
Antal dødsfald på verdensplan: 1.492.558

Du kan se flere coronatal på de følgende links. De danske tal er her – og de globale tal er her.

Roskilde Festival annoncerer navne til 2021-udgaven af festivalen

Det kan siges kort: Flere af de store danske festivalarrangører satser på at afholde festivaler til sommer. Er det ikke netop et lyspunkt?

Både Roskilde Festival og Smukfest bekræfter over for Berlingske, at de regner med at kunne holde festivaler til sommer. Og allerede i dag vil Roskilde Festival præsentere en lang liste af kunstnere, som kommer til at optræde på de ikoniske scener på Dyrskuespladsen ved Roskilde.

Festivalerne indleder nu sammen med med blandt andet organisationerne Horesta og Dansk Live et samarbejde, der skal undersøge, hvordan det bliver sundhedsmæssigt forsvarligt at afholde festivaler, der jo normalt rimer på kropskontakt og ølbong. Blandt andet skal mulighederne for lyntest og smitteopsporing undersøges.

»Vi kan se, at der ikke sker noget fra politisk side, og vi har brug for at komme i gang med at arbejde med løsninger. Man kan ikke bare planlægge en festival og aflyse den igen næste år. Det overlever festivalerne ikke på den lange bane,« siger Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live, i den forbindelse.

Hele historien finder du på dette link.

Musiklivet er i dyb krise

Vi bliver ved musikbranchen. For den lider. Det er budskabet fra flere aktører i musikbranchen i en artikel, som Berlingske har foldet ud. Som Signe Tobiassen, kreativ direktør hos musikundervisning.dk, siger:

»Vi har talt meget om, hvor pressede de er i erhvervslivet under corona. Men det gælder altså også musikbranchen.«

Arbejdsløsheden blandt medlemmer af Dansk Musiker Forbund er nu steget til 23 procent. Det er en stigning på otte procent sammenlignet med oktober sidste år. Fra brancheorganisationen er budskabet, at koncertområdet er præget af en nedgang på 60 procent i 2020. Og musikerne griber efter, hvad de kan. Antallet af professionelle musikere, som nu ønsker at undervise andre, er steget med 20 procent.

»Musikernes økonomiske tab er, at de ikke længere bliver booket, og det betyder, at de ikke længere kan søge kompensation. Det handler ikke om aflysninger. Det handler om, at de slet ikke bliver booket,« siger Søs Nyengaard, der er nytiltrådt formand i Dansk Musiker Forbund.

Du kan læse hele historien her.

Smitten har aldrig været højere i København

Der bliver slået kedelige coronarekorder – og Københavns Kommunes smittetal er ingen undtagelse. Kommunen har aldrig haft et højere smittetal, end den har nu, viser en gennemgang, Berlingske har foretaget. Onsdag var incidensen – altså hvor mange smittetilfælde, der er pr. 100.000 indbyggere – 318,4 i København.

»Jeg tolker ikke så meget andet, end at smittetrykket er alt for højt i øjeblikket. Vi kunne også se over 1.500 nye tilfælde i dag. Det kommer ikke til at gå godt det her. Smitteniveauet vil vokse yderligere,« siger Nils Strandberg-Pedersen, tidligere direktør i Statens Serum Institut, om udviklingen.

Og han slår fast:

»Epidemien er på vej ud af kontrol i øjeblikket efter min mening,« siger han.

Læs hele historien her.

Erhvervsboss revser regeringen

Brian Mikkelsen, der er direktør i brancheorganisationen Dansk Erhverv, langer i kraftige vendinger ud efter regeringen. Og han er både bekymret og skuffet, fortæller han til Berlingske. Kritikken bygger han på tre sager, der alle har det til fælles, at de handler om ringere vilkår for private leverandører af offentlig service.

»Jeg har været 25 år i den offentlige debat. Og jeg har aldrig under tidligere S-regeringer – hverken Nyrup, Lykketoft, Thorning eller Corydon – oplevet en sådan ideologisk orientering væk fra den private sektor som den, vi ser nu,« siger Brian Mikkelsen.

Du kan læse hele interviewet her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Danskere kan ikke få test til tiden

I august gav myndighederne lovning på, at danskerne kan få en test indenfor 24 timer i 80 procent af tilfældene. Men nu – omtrent tre måneder senere – er det løfte ikke blevet indfriet. Det skriver Jyllands-Posten.

Avisen skriver, at det for 64 procent af befolkningen var muligt at få en test indenfor 24 timer mandag, lørdag og søndag. Onsdag var situationen dog en helt anden: Kun 23 procent af danskerne kunne bestille en test inden for 24 timer, viser tal fra Testcenter Danmark.

»Når vi har aftalt en målsætning og stillet borgerne i udsigt, at de kan komme hurtigt til, skal det selvfølgelig opfyldes. Det er et spørgsmål om at skrue mere op for aktiviteten, og det er langt billigere for samfundet, end hvis stigende smitte betyder yderligere restriktioner og nedlukninger,« lyder reaktionen fra Per Larsen, der er sundhedsordfører for de Konservative.

Læs hele Jyllands-Postens historie her.

Det sker i dag

  • Justitsminister Nick Hækkerup i samråd om minkskandalen.
  • Roskilde Festival offentliggør navne til festivalplakaten.
  • Udenrigsministeriet opdaterer rejsevejledninger.
  • Noma åbner ny burgerrestaurant. Pop up-restauranten, hvorfra Noma langede burgere over disken, gøres nu permanent. Restauraten åbner i Strandgade 108 og får navnet Popl Burger.
  • EU i håndbold for kvinder begynder i dag med Danmark som vært. Danmark spiller sin første kamp i morgen.

Og skal vi så ikke slutte overblikket af med at sprede lidt julestemning?

På Twitter cementerer Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, at julemanden er mere end velkommen i Danmark – for julemanden er fra Grønland. Og lige præcis derfor skal han ikke i selvisolation. God jul og god dag!