Skydevåben og fund af håndgranat stopper Paludan-demoer i en uge

Skydevåben og fund af håndgranat er årsagen til demoforbud for Rasmus Paludan den næste uge, oplyser politiet.

Der var uro i forbindelse med Rasmus Paludans demonstration i Lyngby tirsdag eftermiddag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson

Politiet har i dag anholdt en person, der har forsøgt at skyde op i luften med et skydevåben i forbindelse med en af Rasmus Paludans demonstrationer.

Derudover vurderer Københavns Politis chefpolitiinspektør, Jørgen Skov, på en pressebriefing her til aften, at det formentligt var en skarp håndgranat, som politiet fjernede fra Blågårds Plads tidligere på dagen.

Pressemødet foregår, mens Rasmus Paludan demonstrerer i Lyngby med stort politiopbud til stede. Ifølge Berlingskes mand på stedet har der været flere flere anholdelser i Lyngby.

På pressemødet forklarede politiet også, hvorfor man har forbudt Paludan at demonstrere i byen indtil den 23. april.

»Vi har taget et ret usædvanligt skridt, idet vi har set os nødsaget til at meddele Stram Kurs et midlertidigt forbud mod at demonstrere i Københavns politikreds. Et forbud som gælder frem til den 23. Et forbud, som vil blive evalueret løbende. Bagrunden for det for er, at vi har set, at den sikkerhedsmæssige situation ændrer sig og har eskaleret på dagen,« siger Jørgen Skov og fortsætter:

»Vi har både søndag og i dag givet Stram Kurs påbud om demonstrationer. Det finder vi ikke længere er nok for at sikre den offentlige fred.«

»Vi har konstateret, at de påbud, vi har givet Stram Kurs, ikke er blevet fulgt. Der er anmeldt demonstrationer på sociale medier indenfor de strafskærpende zoner, selvom vi har sagt, at der vil man ikke kunne demonstrere,« siger han.

Ifølge Jørgen skov kommer forbuddet også, »idet vi vurderer, at der er en konkret og nærliggende fare«.

Han fortsætter:

»Vi har anholdt en person mistænkt for at at køre rundt med skydevåben og forsøge at skyde op i luften med det skydevåben. Den person er anholdt og fremstilles i morgen.«

»Med sikkerhedssituationens eskalering taler vi om den håndgranat, der her til formiddag blev fundet på Blågårds Plads,« siger Jørgen Skov endvidere.

Politiet opfordrer desuden på pressemødet til, at de personer, der bor i de berørte områder, gør det, de normalt gør. Politiet er er til stede i områderne, hvor de udfører kriminalpræventivt arbejde.

Det er politiets opfattelse, at det er lokale unge i området, der har bidraget til de seneste dages uroligheder.

De seneste dage på Nørrebro og på den københavnske Vestegn har været præget af stor uro.

Det startede søndag eftermiddag, da flere blev provokeret af Rasmus Paludans optræden på Blågårds Plads, hvor han blandt andet kastede med en koran.

Herefter antændtes nabolaget, og det endte i kampe mellem ballademagere og politiet. Det fortsatte dagen igennem, hele søndagen og natten til mandag.

Mandag rykkede balladen så til Albertslund, hvor Paludan skulle have holdt en demonstration. Her blev der kastet med sten og affyret fyrværkeri mod politiet.

Omkring klokken 17 besluttede politiet at forbyde Rasmus Paludan at demonstrere. Indtil klokken 12 tirsdag må han ikke demonstrere i Københavns Vestegns politikreds.

Indgrebet skete med henvisning til en bestemmelse i politiloven.

 

Opdateres ...

»Med sikkerhedssituationens eskalering taler vi om den håndgranat, der her til formiddag blev fundet på Blågårds Plads.