Skyderier i rocker- og bandemiljøet er steget voldsomt

På et år er antallet af skudepisoder relateret til rocker- og bandekonflikter steget med 218 procent, viser en ny rapport fra Rigspolitiet. I rapporten fremgår det desuden, at en række bandegrupperinger har haft adgang til kommunalt finansierede ungdomsklubber.

Banden Loyal To Familia har den seneste tid skabt uro flere steder i landet. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I efteråret beskrev Berlingske 24 skyderier på en måned, som blandt andet gik ud over en familiefar, der blev ramt i benet, mens et vindue ind til værelset med et sovende barn blev skudt i stykker. Nu bekræfter Rigspolitiet, at der sidste år var et højt konfliktniveau i rocker- og bandemiljøet.

Politiet registrerede i alt 54 skyderier i det offentlige rum, der vurderes at have relation til rocker- og bandekonflikterne. Det svarer til en stigning på omkring 218 procent i forhold til 2015, skriver Rigspolitiet i en ny rapport »Rockere og bander 2016«.

I den samme periode registrerede politiet 29 sager i rocker/bandemiljøet, hvor en person blev dræbt eller såret af skud, knivstik eller lignende. Tre personer mistede livet, mens 36 blev såret.

»Det viser tydeligt, at vi fortsat skal lægge et meget tungt pres på rocker- og bandemedlemmerne. Vi skal ikke acceptere, at stridighederne i de her miljøer fører til skyderier eller knivstikkerier i det offentlige rum,« udtaler rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg i en pressemeddelelse.

Den seneste tid har Berlingske og andre medier beskrevet problemer med rockere og bander i særligt Odense, Aarhus, København og Nordsjælland. I Odense kæmper politiet særligt med Black Army, i København og Nordsjælland er der opbrud og omrokering i bandemiljøet, og i Aarhus har der den seneste tid været flere store anholdelsesaktioner.

Netop opbrud og omrokering fylder en del i Rigspolitiets rapport. Her fremgår det, at der i 2016 har været en stigende tendens til, at eksisterende bandegrupperinger søger optagelse i internationale grupper, så de får større legitimitet i kriminelle miljøer og internationale forbindelser. Særligt banderne Black Jackets Denmark og United Tribuns Forever (UTF) rekrutterede i løbet af året medlemmer fra andre grupper, men sidst på året blev de opløst, hvilket skabte rum for en ny bande, Mongols MC Denmark. En gruppe, der ikke er på god fod med Hells Angels.

Med optagelsen i de internationale bandegrupperinger har flere fået brug for klubhuse. I den forbindelse skriver politiet, at en række bandegrupperinger har haft adgang til kommunalt finansierede ungdomsklubber, hvor de gradvist har tiltvunget sig mere og mere indflydelse.

Politiet vurderer, at disse ungdomsklubber kan have spillet en rolle i forhold til rekruttering af nye medlemmer, da de ofte ligger i lokalområdet og har en naturlig tilstrømning af unge. Et problem som Ekstra Bladet og Frederiksborg Amts Avis tidligere har sat fokus på.

Politiet skriver desuden, at sociale medier bruges mere og mere af rocker/bandemiljøet.

Jens Henrik Højbjerg bemærker, at politiet fremover skal være gode til at bruge de værktøjer, politikerne har givet dem blandt andet med den nye bandepakke, og sørge for at indsatsen bliver så »bred og massiv som muligt«.

»Heldigvis har vi allerede i de første fem måneder af 2017 set, at der tilsyneladende er sket en opbremsning af volden,« siger han.

Politiet mener, at nye skærpede regler for prøveløsladelse og udgang for indsatte med rocker- og banderelationer har mindsket konfliktniveauet. Desuden har politiet i løbet af 2016 etableret 19 visitationszoner, hvor der blev foretaget 982 visitationer, og så er otte klubhuse blevet midlertidigt lukket med udgangspunkt i rockerloven.