»Skyderi, pis og lort. Det skal bare ikke ske herude på Christiania«

Fra den store scene på Nemoland runder Dodo & the Dodos Christianias fødselsdag af med et »tillykke med fødselsdagen. Og tillykke med jeres nye gade«. Medlemmerne af popbandet har som mange andre et forhold til Fristaden, og forsanger Dodo Gad var lige ved at blive christianit, da hun var lille.

Christiania fylder 45 år i dag. Som sidste band på scenen ved Nemoland spiller Dodo and the Dodos. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Christiania har i dag en stor plads i Dodo Gads hjerte, som et smukt sted med fællesskab og plads til alle.

Men sådan har det ikke altid været.

»Jeg har vel været ti år, da min mor mente, at ej, det her er det fedeste, her skal vi bo. Jeg kom lige fra min mormors trygge gryder og rammer og tænkte »neeej«. Jeg havde ikke lyst til at bo på Christiania,« griner Dodo Gad, forsanger i Dodo & the Dodos.

Bandet spiller som det sidste mandag aften på scenen ved Nemoland på Christianias 45 års fødselsdag. En fødselsdag, der har stået noget i skyggen af det skyderi, der fandt sted for få uger siden.

Dodo Gad bemærker da også som det første, da hun når frem til mikrofonen på den store scene på Nemoland: »Tillykke med fødselsdagen. Og tillykke med jeres nye gade.«

Der kvitteres med jubel fra den tætpakkede menneskemængde, hvor sød og tung duft fra hashbølger frem og tilbage over publikum. For der ryges stadig fede på Christiania, selv om christianitterne for nylig besluttede at holde hashhandlen i Gaden på et minimum frem til fødselsdagen, ligesom de ryddede Gaden også kaldet Pusher Street for hashboder.

»De har gjort en hæderlig indsats oven på skudepisoden. Man har hørt i mange år, hvor svært det var med banderne,« siger Dodo Gad under et interview inden koncerten.

Pusher Street blev ryddet, efter skyderiet sidst i august, hvor 25-årige Mesa Hodzic ifølge politiets oplysninger skød mod to betjente og en civil, da han var ved at blive pågrebet ved Fredens Ark på vej væk med dagens omsætning fra en bod på Pusher Street. Den ene politimand er ifølge den seneste udmelding fortsat indlagt og i koma.

»Skyderi, pis og lort. Det skal bare ikke ske herude på Christiania, som i mit hoved er et sted, der handler om kærlighed og om at komme hinanden ved. Det bliver så råt. I mit hoved kunne det være den her fede boble, som kunne rumme alle. Det her er et prik i den bobbel, så hatten af for, at de gør det her, de gør nu,« siger Dodo Gad med henvisning til christianitternes rydning af hashboderne.

Selv om selve bandet Dodo & the Dodos kun har spillet på Christiania en gang før, har flere af bandmedlemmerne et forhold til stedet. Det gælder også guitarist Anders Valbro, det i en længere årrække har spillet koncert ved Pusher Street som optakt til Roskilde Festival.

»Det har altid været skideskægt. Der er nøgne grønlandske kvinder og des lige. Hvis jeg skulle caste til en piratfilm, ved jeg godt, hvor jeg skulle finde mine statister. Der er mange sammensatte typer herude, som for eksempel kan sælge øl i Pusher Street og samtidig været super royalister.«

»Jeg har også haft en del venner, som enten har boet her eller er vokset op herude. De hører til i den farverige ende af skalaen af mine venner,« siger Anders Valbro.

Fra scenen på Nemoland fortsætter en farverig Dodo Gad med endnu et nummer. Christianias farver rød og gul har hun iklædt sig i dagens anledning. Og publikum rocker med. Også ham med kasketten lidt på skrå, to hættetrøjer uden på hinanden og en ring i næsen. Imens endnu en hashtåge sendes afsted mod himlen.

Christiania fylder 45 år i dag. Aftenstemning for enden af Pusher Street. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.