Skybrudsplaner ændrer hovedstadens udseende radikalt

De nye planer lægger blandt andet op til kanaler langs H. C. Andersens Boulevard og etableringen af en strandpark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grønne boulevarder med kanaler på H.C. Andersens Boulevard, Gasværksvej og Strandboulevarden og regnbede med planter i Istedgade og andre gader, så de bliver skybrudsgader. Sådan lyder et par eksempler fra de første tre af i alt syv skybrudsplaner for kommunerne København og Frederiksberg, der skal sikre, at storbyens indbyggere ikke igen skal opleve et skybrud som det 2. juli 2011, der forårsagede over 90.000 skader. Det skriver Politiken.

Ud over at planerne gør det lettere at lede nedbøren væk, ændrer de også byens udseende radikalt.

For eksempel bliver det foreslået at sænke vandstanden i Sankt Jørgens Sø, så den bliver i stand til at modtage større regnmængder og som følge deraf lave søen til en strandpark, når vandoverfladen bliver lavere.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), siger til Politiken, at det haster med at sikre byen mod skybrud, og at han er klar over, at ændringerne kan komme til at genere den kørende trafik.

»Vi skal også finde balancerede løsninger. København skal være en spændende by at leve i, samtidig med at trafikken fungerer, så man kan komme rundt,« siger han og understreger, at nogle steder skal de grønne, åbne løsninger prioriteres, mens »andre steder er vi nødt til at bevare p-pladser og sikre, at bilerne kan komme frem«.

De nye skybrudsplaner, der over de næste 20 år vil koste op mod 3,8 milliarder kroner at gennemføre, kommer fra Københavns teknik- og miljøborgmester, Ayfer Baykal (SF). Finansieringen skal ske ved at hæve københavnernes vandregning med mellem 50 og 75 kroner om måneden.