Skuespiller forfulgt af drillenazister

Et Trump-kritisk kunstvideoprojekt, som bl.a. skuespilleren Shia LaBeouf står bag, hjemsøges af folk fra USAs yderste højrefløj, der fremsætter ekstreme udsagn. Og forleden blev skuespilleren så arresteret for at forulempe en mand, som angiveligt havde luftet sin sympati for Hitler foran projektets kamera.

30UDLUS-POLITICS-TRUMP-PROT.jpg
Shia LaBeouf ved sit kamera, som imod planen må lægge livestream til en del andet end Trump-kritikere. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Nazister. Jeg hader nazister!« Sådan lyder et kendt citat fra arkæologen Indiana Jones, hvis akademiske karriere som bekendt har været ualmindeligt actionpræget. Og mon ikke skuespilleren Shia LaBeouf, der i den seneste film i serien portrætterer Jones’ søn, kan erklære sig helt enig i udsagnet.

For nogle dage siden startede LaBeouf kunstprojektet HeWillNotDivideUs sammen med blandt andre Jaden Smith, søn af skuespilleren Will Smith.

På en lille plads i New York-bydelen Queens uden for Museum of Moving Image har de opsat et kamera, der skal filme uafbrudt i hele Trumps præsidenttid, og som alle har mulighed for at følge på hjemmesiden hewillnot­divide.us.

Ideen er, at alle, som ønsker det, kan komme forbi og gentage sætningen »He will not divide us«. Både LaBeouf og Smith har selv stået foran kameraet og i timevis ihærdigt messet mantraet, ligesom hundreder af tilfældigt forbipasserende og folk, som har opsøgt projektet, har gjort det samme.

Imidlertid har folk fra den yderste amerikanske højrefløj også opdaget projektet, og flere herfra har sat sig for at deltage i livevideosendingen. Imidlertid med budskaber, der ikke synes helt i tråd med kunstprojektets ånd.

På et tidligt uddrag fra videostreamen ser man blandt andet en mand, der poserer som fan og forsøger at tage en selfie med LaBeouf for derefter at erklære, at »Hitler gjorde intet galt«.

Andre er mødt op med skilte, der hævder, at det eneste, som opdeler USA, er »jødisk kontrol med medierne« eller fremvist billeder af frøen Pepe, der er den pronazistiske alt-right-bevægelses ikon.

»Heil Hitler«

En anden besøgende har iført tysk militærkasket hvisket »14, 88« til kameraet – en obskur reference til en sætning på 14 ord formuleret af en amerikansk nazist om, at man skal bevare den hvide race, samt til »Heil Hitler«, da H er alfabets ottende bogstav.

Websitet Buzzfeed har endvidere dokumenteret, hvordan private chatgrupper med brugere fra webforummet 4chan, der er centrum for en del stærkt højreorienterede og mere eller mindre pronazistiske anonyme skribenter, har koordineret chikane af LaBeouf og kunstprojektet.

Forleden blev det tilsyneladende lidt for meget for LaBeouf, da endnu en besøgende ifølge flere medier erklærede, at Hitler efter hans mening intet havde gjorde galt. I hvert fald greb LaBeouf fat i mandens halstørklæde og kradsede ham på halsen, inden politiet greb ind og arresterede skuespilleren. LaBeouf er nu sigtet for en mis­demeanor, der i amerikansk lov betegner de mindre alvorlige lovovertrædelser.