Skrøbelige ældre suser ud og ind af hospitaler

2.500 gange om året bliver patienter i Region Hovedstaden genindlagt på hospitalet inden for ét døgn, efter at de var blevet udskrevet. Noget rod og urimeligt over for patienterne, lyder kritikken.

Særligt for ældre, svækkede patienter, som let kan blive forvirrede over at skifte omgivelser, er det noget rod at blive udskrevet og indlagt igen inden for det samme døgn, mener sundhedsminister Sophie Løhde. Arkivfoto: Tommy Kofoed Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af blandt andet skrøbelige ældre patienter suser ud og ind af hospitalerne og sendes frem og tilbage mellem plejehjem eller deres eget hjem og diverse sygehusafdelinger, fordi regioner og kommuner arbejder for dårligt sammen og er uenige om, hvornår patienterne er færdigbehandlede og kan udskrives.

Alene i Region Hovedstaden sker det flere end 2.500 gange om året, at patienter indlægges på ny inden for ét døgn, efter at de er blevet udskrevet fra hospitalet.

Det fremgår af en ny opgørelse fra regionen, som udløser voldsom kritik både fra patienter og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

»Det er et overraskende højt tal. Det har jo tydeligvis været en fejl at udskrive folk, når det er nødvendigt at genindlægge dem så hurtigt. Den slags skaber uro og vidner om mangel på hensyntagen til patienterne,« siger formanden for Danske Patienter, Lars Engberg.

Sophie Løhde er ligeledes oprørt over det store antal genindlæggelser inden for ét døgn.

»Det er noget rod at blive udskrevet det ene øjeblik og genindlagt det næste. Det gælder for alle, men særligt for ældre, svækkede patienter som let kan blive forvirrede over at skifte omgivelser inden for samme døgn,« siger hun.

Både ministeren og Danske Patienter anklager såvel sygehuse som kommuner for at svigte patienterne. Hospitalerne udskriver dem ofte for hurtigt, og kommunerne er ikke gearet til at tage imod patienterne, når de kommer ud fra hospitalet.

Regionerne har lukket mange sengepladser

De mange genindlæggelser kommer således, efter at regionerne de senere år har lukket et stort antal senge på de medicinske afdelinger. Dels for at spare penge dels fordi nye behandlingsmuligheder gør det muligt at udskrive patienterne stadig hurtigere.

Men ifølge Sophie Løhde er det »misforstået, hvis man ude på sygehusene er så ivrige efter at være effektive, at man udskriver patienter, som ikke er raske nok til at være derhjemme«.

»Det er urimeligt over for patienterne,« siger hun.

I Danske Patienter opfordrer man til, at regionerne stopper med at lukke senge på de medicinske afdelinger og i stedet begynder at udvide kapaciteten. Dét vil også kunne være med til at bekæmpe den massive overbelægning på afdelingerne, som de mange genindlæggelser ligeledes bidrager til.

I regeringen er budskabet også, at der vil komme penge ved de kommende finanslovsforhandlinger til at imødegå overbelægningen, ligesom indsatsen for den »ældre medicinske patient« i det hele taget skal styrkes.

Men kommunerne har heller ikke været skarpe nok. Ifølge Sophie Løhde er problemet ikke nødvendigvis altid, at patienterne udskrives for hurtigt fra hospitalet.

»Når patienterne er tilbage i sygehus­sengen 24 timer efter, de ellers var udskrevet, kan det også være et udtryk for, at kommunerne ikke er gode nok til at tage hånd om de ældre efter deres sygehusindlæggelse,« siger hun.

Dét argument køber man dog ikke umiddelbart ude i kommunerne. Helsingør er en af de kommuner, hvor plejecentrene jævnligt returnerer patienter til sygehusene inden for et døgn, efter at de er udskrevet.

Men hér forklarer borgmester Benedikte Kiær (K) det med, at regionerne har skåret ned på sengepladserne i et tempo, »ingen havde drømt om«, og patienterne derfor udskrives hurtigere end nogensinde.

Vover ikke at lege »gæt en sygdom«

»Det betyder, at vi i kommunerne modtager meget dårlige patienter og indimellem borgere, som vi simpelthen er nødt til at sende retur til sygehuset. Ikke mindst når de kommer i stærkt svækket tilstand sidst på dagen eller fredag eftermiddag, hvor det ikke er til at få fat i oplysninger om patienten fra sygehuset, og personalet naturligvis ikke vover at lege »gæt en sygdom«,« siger borgmesteren.

Benedikte Kiær fremhæver, at kommunen de senere år har ansat betydeligt flere sygeplejersker og SOSU-assistenter.

Men det rækker ikke. Der er også brug for læger, men de arbejder i dag primært ude i regionerne, og »mener sygehusene ikke, at det er deres ansvar, må vi jo selv til at oprette minisygehuse«, lyder det fra borgmesteren.

I Region Hovedstaden er der også undren over det store antal genindlæggelser inden for ét døgn. Medlem af forretningsudvalget Charlotte Fischer (R) medgiver, at det godt kan handle om, at regionens hospitaler sender patienterne »for hurtigt hjem«.

Men hun hæfter sig også ved, at hospitalerne i Region Hovedstaden har et stort antal færdigbehandlede patienter, som ligger og venter på, at deres hjemkommuner får etableret den fornødne hjælp til dem.

»De fleste har ikke godt af at ligge på hospitalerne længere tid end højst nødvendigt, men vi skal selvfølgelig heller ikke udskrive folk, før de er klar til det. Derfor skal vi have analyseret til bunds, hvem det er, der genindlægges så hurtigt. For det er både en urimelig belastning for patienterne og en dårlig udnyttelse af ressourcerne, når det sker. Det må også klart være et succeskriterium at få nedbragt det tal,« siger Charlotte Fischer.