Skrald i skralderen eller på komposten?

Disse dele af dit køkkenaffald giver god kompost, hvis du da ikke bruger det til chips eller ansigtsrens.

Skal dit affald i komposten eller i skraldespanden? Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Står der en kompostbeholder eller bare en god bunke i hjørnet af haven, så skal den naturligvis fodres med de bedste efterladenskaber fra køkkenet, men med nogle rester, skal man holde tungen lige i munden.

Økologiforkæmper og ambassadør for Stop spild af mad Birte Brorson så helst, at der ikke gik så mange rester fra madlavningen til skraldespand eller kompost.

- Generelt så skal man slet ikke skrælle grøntsagerne så meget, som vi gør. Hvis de er økologiske, så kan man snildt spise skrællen på både gulerødder og rødbeder og sommerkartofler, forklarer hun.

Skræller man alligevel sine rodfrugter, så er det faktisk heller ikke sikkert, at herlighederne nødvendigvis skal ned i havens kompostbunke.

- Hvis man sikrer, at skrællerne er rene og ikke for våde og vender dem i lidt olie og salt og eventuelt hvidløg eller anden smag, så kan man bage dem i ovnen på cirka 100 grader en lille time eller til de er helt tørre og lave sine egne chips, forklarer Birte Brorson.

Der er forskel på, hvilket køkkenaffald de enkelte kommuner anbefaler, at man smider i komposten. På Fyn forklarer kommunikationschef ved Odense Renovation Claus Hammerich, at man i princippet kan smide alt vegetabilsk affald fra madlavningen i komposten.

- Men nogle kommuner frasiger sig bestemte ting fra køkkenaffaldet. Blandt andet kan kogte grøntsager i nogle tilfælde tiltrække rotter og mus, hvorfor man kan nøjes med at smide rå frugt og grøntsager på komposten, forklarer han.

Affald fra kødretter skal heller ikke ud i komposten, da det kan tiltrække uheldige skadedyr. Men æg kan både være godt og skidt på komposten. Det afhænger af, om ægget har været kogt eller ej. Odense Renovation anbefaler på linje med Miljøstyrelsen kun æggeskaller i komposten, hvis ægget har været kogt.

Kogte æg må godt komme i kompost, fordi eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier er dræbt ved kogningen, men æggeskaller fra bagning skal i skraldespanden. Heldigvis er det ikke så svært med alt. Kaffegrums kan altid komme i komposten.

- Det elsker kompostormene, så det skal bare ud med mindre man altså bruger det som scrub til at blødgøre huden, siger Birte Brorson.

Fakta: Disse ting kan komme i komposten

- Alt vegetabilsk køkkenaffald (frugt, grøntsager, skræller, urter). - Kaffegrums og teblade gerne med filter uden snor og klips. - Æggeskaller (kun kogte). - Blomsteraffald og potteplanter. - Køkkenrulle, æggebakker og papir uden farve/tryk. - Hækafklip, græs, blade, grønt fra køkkenhaven, halm, grannåle etc. - Flis og savsmuld. - Aske fra brændeovn (kun ved afbrænding af rent træ)

- Skræller fra citroner og appelsiner duer kun, hvis de er økologiske, de sprøjtede nedbrydes ikke.

Kilde: Odense Renovation, birtebrorson.dk - økologisk omlægning af professionelle køkkener.

/ritzau/FOKUS