Skovflåter klar med nye sygdomme

Danske flåter bærer ifølge en ny undersøgelse på blodparasitter, som kan blive overført til mennesker og give dem det, der minder om en almindelig omgang influenza.

Når en flåt har fået lov at sidde længe på en hund og mæske sig i blod, er den til at få øje på. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFFEN ORTMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lille dyr skovflåten har tilsyneladende flere, nye dårligdomme, som den kan genere danskerne med.

Flåten er allerede berygtet for blandt andet at kunne smitte med borrelia-bakterier, der kan medføre sygdommen borreliose og alvorlige lammelser, ligesom den kan overføre hjernebetændelsen TBE til mennesker.

Men nu viser det sig ifølge en ny undersøgelse foretaget af virksomheden KSL Consulting, at danske flåter også bærer to slags blodparasitter, der kan blive overført til mennesker.

De er svære at opdage, og symptomerne på dem minder meget om symptomerne på influenza, forklarer biolog og leder af KSL Consulting Kim Søholt Larsen til videnskab.dk

»Det er noget, lægerne skal være opmærksomme på. Parasitten giver de samme symptomer som en almindelig influenza, men man kan ikke opdage den uden at tage en blodprøve,« siger han.

Hunde er udsatte

Forsker i blandt andet parasitter Henrik Vedel Nielsen fra Statens Serum Institut tilføjer, at det kan være svært at komme på sporet af parasitterne.

»Symptomerne er lidt vage og diffuse, og derfor kan det være, at man ikke opdager, hvad man fejler. Men hvis man stadig har symptomerne efter en uge, eller hvis man ved, man har et flåtbid, bør man nok søge læge,« siger han til videnskab.dk

Han tilføjer, at blodparasitterne typisk forsvinder af sig selv efter sygdom, og at kun de færreste bør være bekymrede for dem.

»Sygdommen er ikke farlig for flertallet. Hvis man har fået fjernet sin milt, er det en meget farlig parasit, men ellers skal man have et rigtig dårligt immunforsvar for at være i farezonen. Visse ældre kan dog også godt være udsatte,« siger han.

Men hundeejere bør være ekstra opmærksomme på de ny parasitter.

I undersøgelsen blev der indsamlet 800 flåter fra 338 hunde samt en enkelt mårhund, og syv procent af flåterne havde en af de to former for blodparasitter.

»Hunde er mere udsatte for flåtbid end mennesker, fordi de render rundt i vegetationen og buskene, men når flåterne kan hoppe på hundene, kan de også hoppe på mennesker,« siger Kim Søholt Larsen.