Skotland gør bind og tamponer gratis ved lov

Mange kvinder har hygiejneprodukter som en fast udgift hver måned. Skotland har nu som det første land i verden vedtaget en lov, der gør produkterne gratis.

Bind og tamponer bliver fremover gratis for kvinder i Skotland, der som første land i verden har vedtaget en lov mod »menstruationsfattigdom« og gjort produkterne gratis på alle offentlige steder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stefan Wermuth/Reuters/Ritzau Scanpix

Skotland har som det første land i verden vedtaget en lov, der gør menstruationsprodukter gratis på offentlige steder. Det skriver den skotske avis The Herald.

Bind, tamponer og andre nødvendigheder for kvinder bliver gratis, efter at den skotske politiker Monica Lennon har stillet forslaget mod det, hun kalder »menstruationsfattigdom«.

Det skotske parlament beskriver forslaget som en nødvendighed, da nogle kvinder kæmper med at have råd til hygiejneprodukterne.

En lignende lov har tidligere gjort Skotland til foregangsland, da landet i 2018 vedtog en lov om, at alle kvindelige studerende skal have fri adgang til bind og tamponer.

Nu gælder loven imidlertid ikke kun for studerende, men for alle kvinder.

Debatten kører i flere lande

Debatten om fri adgang til hygiejneprodukterne har været oppe at vende flere steder i Europa og også i Danmark.

I Sverige kæmpede en gruppe unge kvinder i 2016 for at gøre hygiejneprodukter gratis.

I Skotland er der omkring 1,57 millioner menstruerende kvinder ifølge lovforslagets økonomiske redegørelse. Det estimeres, at den nye lov vil komme til at koste i omegnen af 8,7 millioner pund fra 2022 til 2023 svarende til godt 72 millioner kroner, hvilket afhænger af, hvor mange der vil benytte sig af de gratis produkter.

Loven fra 2018, der henvendte sig til studerende, var finansieret med godt 5,2 millioner pund svarende til godt 42 millioner kroner.

Ifølge den skotske regering levede omtrent 220.000 piger og kvinder mellem 12 og 54 år i 2018 i relativ fattigdom efter at have betalt forbrugsomkostninger.

S-ordfører: Momsen kan ikke sænkes

Sverige har i visse kommuner indført en sænkelse af momsen på bind og tamponer for at gøre de nødvendige produkter billigere. Irland har valgt helt at fjerne momsen på bind og tamponer.

I 2016 gjorde det højrenationale britiske parti UKIP sig bemærket ved at foreslå et lignende tiltag om en regulær fjernelse af momsen på hygiejneprodukterne.

I Danmark er momsen, som det er tilfældet med alle varer, 25 procent. Til Jyllands-Posten sagde Socialdemokratiets skatteordfører, Troels Ravn, 10. november:

»I Danmark har vi ikke tradition for at differentiere. Vi har den samme skat og afgifter på alle varer, uanset om de er sunde eller usunde. Eller om det er varer, som befolkningen har brug for i forhold til sundhed og hygiejne.«

Årsagen stod bemærkelsesværdigt nok ikke på et politisk fundament, men et praktisk, sagde Troels Ravn, da Danmarks IT-systemer ifølge ordføreren ikke kan håndtere udfordringen med at differentiere moms.