Skoletasken fyldt med piratkopier

Forfattere og forlag går hvert glip af adskillige millioner kroner, fordi landets folkeskole i stor stil kopierer undervisningsmateriale.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kopimaskinerne arbejder på højtryk i de danske folkeskoler. En halv milliard fotokopier cirkulerer årligt rundt mellem lærere og elever, men de er langt fra lovlige alle sammen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I 2007 tog de danske folkeskolelærere over 20 millioner piratkopier af engangsmaterialer, som eleverne bruger, når de eksempelvis regner matematikstykker eller skriver diktat, viser tal fra Copydan.

Der er tale om systematiske lovovertrædelser, lyder det fra Frants Iver Gundelach, formand for Dansk Forfatterforening og formand for Copydan Tekst & Node.

Han repræsenterer bl.a. forfattere og forlag, når der indgås kopieringsaftaler med uddannelsesinstitutionerne. Han peger på en tilsvarende undersøgelse fra fire år siden, hvor Copydan også registrerede millionvis af ulovligt kopier.

»Man bruger nogle materialer i strid med indgåede aftaler, og det går økonomisk ud over de ophavsmænd, der skaber materialerne, og de udgivere, der fremstiller dem,« siger Frants Iver Gundelach.Tallene fra Copydan, der bygger på kontrolbesøg på tilfældigt udvalgte skoler, er ifølge flere kilder kun toppen af isbjerget.

»Vi kopierer ikke kun engangsmaterialer. Vi overskrider også dagligt reglerne ved kopiering af bøger og andre materialer, som vi skal bruge i undervisningen,« siger en anonym lærer fra København til Jyllands-Posten.

Hun henviser til, at man kun må kopiere 20 pct. - dog højest 20 sider - af en bestemt publikation. Frants Iver Gundelach mener, at kommunerne bærer en stor del af ansvaret.

»Det er et politisk problem, fordi bevillingerne til materialer i grundskolerne er utilstrækkelige. Hvis det offentlige ikke har råd til ordentlige materialer, går det jo ud over rettighedshaverne, som mister penge på grund af den ulovlig kopiering,« siger han.

Kommunernes Landsforening (KL) erkender problemet, men Niels Jørgensen, konsulent i KL, afviser, at lærernes lovovertrædelser i sig selv skyldes en presset økonomi. Han mener derimod, at skolelederne er for dårlige til at oplyse lærerne om reglerne. Han foreslår, at kopiering af engangsmaterialer lovliggøres.

I Danmarks Lærerforening kommer piratkopieringen ikke som nogen overraskelse.

»Jeg tror ikke, at lærerne ville gøre det, hvis de kunne undgå det. Men skolernes økonomi er presset. Det forklarer, at nogle skoleledere og lærere er nødt til at se igennem fingre med ophavsrettighedsloven,« siger Dorte Lange, formand for skole- og uddannelsespolitisk udvalg i Danmarks Lærerforening.

Kilde: Jyllands-Posten