Skolestartsbog vildleder forældre

Vejledning fra Mejeriforeningen om børnenes skolestart rummer skjulte reklamer og bl.a. overdrevne anvisninger på, hvor meget mælk børn skal drikke.

140.000 eksemplarer af en ny såkaldt "forældrehåndbog" er i disse måneder på vej ud til landets skoler, hvor forældre får den med hjem som forberedelse til deres barns skolestart, skriver Dagbladenes Bureau.

Hvad mange ikke ved er, at skolen har fået bogen "Mit barn skal i skole" gratis af Mejeriforeningen, som gerne vil have forældrene til at købe skolemælk, og at den rummer skjulte reklamer og overdrevne anvisninger på, hvor meget mælk børn skal drikke.

De får heller ikke at vide, at formanden for landets børnehaveklasse-ledere, Lise Buhr, allerede i marts i år frarådede skolerne at dele den ud. Hun mener, bogens indhold er for ringe, og at den overdriver de problemer, der kan opstå omkring skolestart. Desuden anviser den en lang række mere eller mindre absurde råd, forældre indtrængende opfordres til at følge - som at ens barn prøver at kærne smør, før det er fyldt syv, at far eller mor tager to ugers ferie for at hjælpe med indskolingen, eller at man skriver til Mejeriforeningens brevkasse skolemaelk.com, hvis man er bekymret for sit skolebarns trivsel.

- Det sidste, man skal gøre, er da at stille spørgsmål til Mejeriforeningen om ens barn, siger Lise Buhr til Dagbladenes Bureau.

Hos Fødevarestyrelsen bekræfter man, at forældrehåndbogen formidler forkerte råd angående mælk. Og ernæringsforsker Jeppe Matthiessen fra Fødevareinstituttet på DTU mener, at bogens gennemgående forsøg på at sætte lighedstegn mellem kærlighed og skolemælk - blandt andet ved at kalde mælk for en "omsorgsdrik" - er upassende.

- Hvordan kan man få lusket sådan noget ind i folkeskolen?, spørger han.

Formanden for Danmarks Skolelederforening, Erik Lorenzen, finder også bogen problematisk, men forklarer, at den sandsynligvis er smuttet igennem skolebestyrelsernes filter, fordi der står på den, at den er udgivet i samarbejde med forældreforeningen Skole og Samfund og Rådet for Større Færdselssikkerhed.

Hos Rådet for Større Færdselssikkerhed vil man dog kun stå inde for de ni sider, der handler om trafik, og også Skole og Samfund fralægger sig ansvaret.

Hos Mejeriforeningen er man imidlertid fuldt bevidst om, at de to instansers navne og logoer har medvirket til at gøre bogen troværdig.

- Det er da forhåbentlig en blåstempling, siger marketings-koordinator Lars Witt Jensen til Dagbladenes Bureau. Kilde: Dagbladenes Bureau