Skolerne kan genåbne i morgen, men et forhold spænder ben: »Vi har ikke kunnet forberede os på det«

Torsdag morgen kan folkeskoler genåbne med fuldt fremmøde for alle elever. De større elever skal dog fortsat testes to gange om ugen, og det risikerer at udsætte elevernes tilbagevenden til den fysiske skole, forudser formanden for skolelederne.

Ifølge formanden for Skolelederforeningen har det ikke været muligt for landets folkeskoler at forberede sig på den fulde genåbning af folkeskolerne, som blev vedtaget natten til tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få dele af genåbningen har samlet Christiansborgs politikere i så høj grad som genåbningen af skolerne, og natten til tirsdag gav de grønt lys: Fra torsdag 6. maj kan alle danske skoleelever som udgangspunkt møde i den fysiske skole på fuld tid.

Fra formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, lyder det dog, at det ikke er sikkert, at alle skoler når at blive klar til at modtage alle elever klokken otte torsdag morgen.

»Der kan være nogle skoler, som skal bruge længere tid til at planlægge. Frikvartererne kan drille en smule, ligesom vi har nogle udfordringer i forhold til testning af eleverne,« siger Claus Hjortdal.

Retningslinjerne til skolerne ankom fra Børne- og Undervisningsministeriet sent tirsdag aften, og heraf fremgår det blandt andet, at frikvarterer så vidt muligt bør »ske klassevist og forskudt«, ligesom der fra myndighedernes side lyder en »kraftig opfordring« til, at alle elever over 12 år får foretaget to ugentlige test.

Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen

»Vi gider ikke lave en plan for noget, der måske kommer til at ske. Vi vil have retningslinjer, og så vil vi have tid til at forberede en ordentlig genåbning.«


Især anbefalingen om test er problematisk for mange skoler.

»Der skal tages rigtig mange test hver uge, men mangel på podere kan betyde, at nogle skoler og kommuner må vente med at genåbne til mandag,« siger Claus Hjortdal.

»Vi vil have tid«

Coronatest af eleverne sker på skolerne, og for at kunne teste alle ældre elever to gange ugentligt, er der behov for personale til at pode eleverne. Meget af podepersonalet har ifølge Claus Hjordal job i andre dele af kommunen og samfundet, der har været lukket ned, og med den nye genåbningsaftale skal mange af poderne tilbage på det normale arbejde.

I har vel længe vidst, at I skulle genåbne på et eller andet tidspunkt, så har I ikke haft tid til at forberede en plan?

»Vi havde ikke drømt om, at politikerne åbnede hele folkeskolen allerede nu. Vi har ikke kunnet forberede os på det her. Dernæst har vi også skullet planlægge og forberede den undervisning, vi foretager nu, og vi kunne heller ikke vide, at vi pludselig ville stå uden podere.«

Hvorfor har I ikke haft en køreplan, som lå klar, når genåbningsdagen oprandt?

»Jeg synes, du skal se tilbage på de genåbninger, der har været, og hvor forskellige de er faldet ud. Vi gider ikke lave en plan for noget, der måske kommer til at ske. Vi vil have retningslinjer, og så vil vi have tid til at forberede en ordentlig genåbning.«

Claus Hjortdal mener, at politikerne burde have vedtaget, at skolerne kunne åbne fra mandag 10. maj.

»Nu forventer alle politikere og alle forældre, at vi åbner i morgen, selvom der i aftalen står, at vi kan åbne i morgen. Den tilgang er vi irriterede over, for de glemmer at spørge virkeligheden, om vi kan være klar.«

Claus Hjortdal har ikke noget bud på, hvor mange skoler der må vente med at genåbne til mandag, men han forventer, at de fleste af landets skoler når at åbne torsdag.