Skoler tjekker elevers sms'er

25.000 skoleelever risikerer, at læreren eller rektor beder om at se deres personlige beskeder og intime billeder på mobilen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

Efterskoler kan finde på at kigge telefonen igennem, hvis skolen har mistanke om, at eleverne drikker, ryger, mobber eller på anden måde overtræder skolens regler, skriver metroXpress.

Danmarks største efterskole, Oure Efterskole, med over 500 elever har netop bortvist en flere elever efter beviser fundet på telefonerne.

- Det sker vel cirka fem gange om året. Men vi gør det kun, når vi er ude i 'rød zone', hvor der er tale om overtrædelser, hvor der kunne være tale om hjemsendelse. Eleverne har frihed, men det er under ansvar, siger skoleforstander Ole Hjorth.

Han understreger, at man altid spørger de unge om lov først.

Mobilen er de unges dagbog
Det er helt normalt, at efterskoler leder efter beviser på mobiler. Det forklarer formanden for Efterskoleforeningen. Han kalder efterskoler 'en ganske særlig skoleform', hvor elev og lærer er trygge ved hinanden.

- Derfor behøver man ikke inddrage en hel masse andre instanser, siger Troels Borring.

Den tidligere formand for Børns Vilkår er uenig. John Halse mener ikke, at de unge frit kan sige nej til at få kigget deres mobiler igennem.

- Enhver voksen, som arbejder med unge mennesker, ved forhåbentlig, at man er i et overordnet/underordnet-forhold. Man kan ikke forvente, at unge lige pludselig skal føle sig jævnbyrdige med lederne og sige dem imod, når lederne altid styrer, hvad de må, deres karakterer og så videre, siger John Halse, der er børne- og familiepsykolog.

Han mener også, at voksne undervurderer, hvor personlig mobilen er blevet for unge.

- Mobilen er den moderne dagbog for unge. Her skriver man sine dybeste hemmeligheder. Unge regner ikke med, at mobilen bliver kigget igennem af en lærer eller rektor om en uge, når man for eksempel tager et intimt billede, siger han.