Skoler skal påtvinges indvandrere

Private skoler i hovedstaden skal straffes økonomisk, hvis de ikke optager børn med indvandrerbaggrund. Det mener et flertal i Københavns Borgerrepræsentation.

De attraktive privatskoler i København skal til at optage børn fra flygtninge- og indvandrerfamilier. Et flertal på Københavns Rådhus er parat til at skære betydeligt i tilskuddet til de skoler, der ikke tager del i integrationsarbejdet ved at optage tosprogede børn.

De privatskoler, der ikke optager tosprogede, vil miste ti procent af det nuværende tilskud – til gengæld får de ekstrabetaling for at optage børn fra socialt belastede familier samt fra flygtninge- og indvandrerfamilier.

»Det er i orden, at friskoler får tilskud, og vi er ikke imod friskolerne, som har stået for gode pædagogiske nyskabelser. Men deres tilskud er lige i overkanten, og samtidig er der opstået ganske særlige problemer i København, hvor mange ressourcestærke forældre vælger privatskole frem for folkeskole,« siger Jan Andreasen (S) fra kommunens børne- og ungdomsudvalg.

Skoleborgmester i Københavns Kommune, Bo Asmus Kjeldgaard (SF), bakker op om forslaget, og sammen med Enhedslisten sikrer han flertal for forslaget, der skal behandles i næste uge og derefter sendes videre til Christiansborg som ansøgning om en særlig københavnsk ordning.

Planen modtages positivt af de Konservative på Christiansborg: »Vi har internt talt om, at det kunne være en idé at give de private skoler en økonomisk tilskyndelse til at medvirke til integrationen. Det er altid interessant med lokale forsøgsmodeller,« siger partiets uddannelsesordfører Charlotte Dyremose.

Formanden for Dansk Friskoleforening, Ebbe Liliendal, er ikke begejstret for forslaget.

»Det vil udhule hele vores tilskudssystem. Jeg er med på, at problemerne primært findes i storbyerne og især i København, men det er et skråplan, hvis skolerne i et bestemt område skal rammes økonomisk,« siger han.

I Københavns Kommune går mere end hvert tredje barn af akademikere i privatskole, mens mange folkeskoler slet ikke søges af de ressourcestærke forældre. To års forsøg på at få friskolerne til at stille pladser til rådighed for indvandrerfamilier har kun resulteret i ti pladser.