Skolen satser på mad, motion og masser af velvære

Børnene motionerer ofte i undervisningen og har selv indflydelse på menuen på Amager Fælled Skole

Hverdagen på Amager Fælled Skole byder på bevægelse og sund kost. Her leger Selina (i midten) med veninderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amager Fælled Skole i København er en af de skoler, som gør en aktiv indsats for at komme overvægt og fedme til livs.

I skolegården er der masser af børn og unge, som løber og leger. En flok drenge spiller bold med en voksen, som tager bolden og tyrer den højt op i luften og vækker stor benovelse blandt de yngste.

»Orv hva'!« råber den ene dreng, mens et par unge piger suser forbi på deres inliners.

»Børnene skal have masser af mulighed for at bevæge sig,« siger sundhedsvejleder og madskolekoordinator Vivi Nielsen fra Amager Fælled Skole. Hun er med til at tilrettelægge planer for kost og motion for eleverne.

»Det er vigtigt, at man fokuserer på kost og motion, men også på elevernes velvære - både i skolen og i hjemmet, hvis vi skal fedmen til livs,« forklarer hun.

Maden hitter

Til en pris af 15 kroner tilbyder skolen et sundt måltid mad til alle elever. En regning som forældrene dog skal betale.

»Vi forsøger at få prisen ned på 10 kroner, så flere kan benytte sig af ordningen, for det er vigtigt, at børnene lærer at spise rigtigt. Derfor har eleverne selv indflydelse på menuen,« forklarer Vivi Nielsen.

Børnene har generelt taget godt imod madordningen, som har kørt i nogle år.

»Jeg kan rigtig godt lide maden. Det bedste er fisk og kartofler,« siger Selina fra 2x.

Melia fra 3Y er enig:

»Vi har fået grøntsagslasagne, og i dag fik vi grøntsagspizza. Det smager godt.«

»Undtagen når vi skal have muslinger,« råber børnene i kor.

Foruden madordningen tilbyder skolen et dagligt stykke frugt, ligesom antallet af hjemkundsskabstimer er blevet udvidet for 4. 5, og 6. klasse.

Mere end mad

Sund kost er dog ikke i sig selv tilstrækkeligt. hvis fedmen skal til livs, så Amager Fælled Skole satser derfor på en bred indsats for at give børnene en sundere livstil, siger Vivi Nielsen:

»Motion er lige så vigtigt. Vi har meget fokus på at få bevægelse ind i undervisningen og sender eksempelvis børnene på ordjagt i skoven. Derved får de både bevæget sig og lært en masse.«