Skolelederformand opfordrer til hurtigt regeringsindgreb

Lærerkonflikten lammer skoler og uddannelsesinstitutioner efter påske. Finansministeren afviser skoleledernes opfordring til indgreb, mens eleverne vil have de stridende parter til at opføre sig »voksent«.

»Vi er ikke blevet informeret om en ’plan B' fra Undervisningsministeriets side, men min vurdering er, at regeringen er klar til at gribe ind i den her konflikt, før de ældste elevers afgangseksamener kommer i fare, og det vil jeg absolut også anbefale regeringen at gøre. Lad os se at få det her overstået så hurtigt som muligt, så vi kan komme videre og få lavet en folkeskolereform. Det har vi brug for,« siger Anders Balle, formand for Skolelederforeningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Regeringen bør gribe ind, før elevernes afgangseksamen kommer i fare.

Opfordringen kommer fra Anders Balle, formand for Skolelederforeningen, efter forhandlingssammenbruddet mellem staten og de statsansatte lærere. Da forhandlingerne mellem kommunerne og de kommunalt ansatte lærere allerede er brudt sammen, lammes skoler og uddannelsesinstitutioner efter påskeferien.

»Vi er ikke blevet informeret om en ’plan B' fra Undervisningsministeriets side, men min vurdering er, at regeringen er klar til at gribe ind i den her konflikt, før de ældste elevers afgangseksamener kommer i fare, og det vil jeg absolut også anbefale regeringen at gøre. Lad os se at få det her overstået så hurtigt som muligt, så vi kan komme videre og få lavet en folkeskolereform. Det har vi brug for,« siger Anders Balle.

Finansminister Bjarne Corydon (S) ønsker ikke at tale om regeringsindgreb.

»Det er helt upassende at tale om eller spekulere i et regeringsindgreb. Vi er inden for rammerne af den danske model. Man forhandler, og man forhandler også hårdt, for der er nogle gange ting, der er vanskelige, og det er rimeligt, at alle forsvarer deres interesser,« siger Bjarne Corydon og uddyber:

»Hvis man ikke kan nå hinanden, kommer der en konflikt, og det er formentlig der, vi er nu,« siger han.

Forligsmand Mette Christensen, der de seneste uger har forsøgt at samle de stridende parter, kastede mandag håndklædet i ringen.

»Efter forløbet af forhandlingerne ser jeg ikke grundlag for at genindkalde parterne til fornyet forhandling og dermed heller ikke at træffe bestemmelse i medfør af forligsmandsloven om udsættelse af konflikten,« siger hun.

Fra sidelinjen frygter forældre og elever det kaos, der venter, hvis konflikten ikke afværges i allersidste øjeblik.

»Vi ved ikke, hvor vi står. Vi hører, at skolerne er lukket efter påske, men undervisningspligten er der jo stadig. Vi vil gerne have svar på, hvordan kommunerne har tænkt sig at løfte den opgave,« siger Mette With Hagensen, formand for Skole og Forældre.

Vera Rosenbeck, formand for Danske Skoleelever, opfordrer de stridende parter til at opføre sig »voksent«.

»Vi synes, at både KL og Danmarks Lærerforening skulle tage at opføre sig som voksne mennesker og sætte sig ned og lave en aftale i stedet for at klemme sig op i hver deres hjørne og se surt på hinanden,« siger hun.

Lykkedes det ikke parterne at blive enige, kan et politisk indgreb være løsningen, mener Vera Rosenbeck.

»Hvis der kommer et regeringsindgreb, må det være et indgreb, der prøver at finde det kompromis, som hverken KL eller Danmarks Lærerforening har været i stand til at finde gennem forhandlingerne. Det går ikke, at en af parterne fuldstændig kanøfles ved et eventuelt regeringsindgreb,« siger hun og understreger, at hun foretrækker, at parterne selv når til enighed.