Skoleledere: Vi kan ikke leve op til alle forældres krav

Inklusion handler også om at afstemme forventningerne mellem forældre og skole, mener Skolelederforeningen, der beklager, at forældre hiver deres børn med særlige behov ud af skolen.

Måske forlanger og forventer nogle forældre lidt for meget i forhold til folkeskolens evne til at inkludere elever med særlige behov.

Den tanke lufter formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, efter både Landsforeningen Autisme og ADHD-foreningen melder om et stigende antal forældre til elever med særlige behov, der trækker børnene ud af skolen på grund af dårlig trivsel.

»Forældrene har en forventning om noget andet end det, kommunen leverer, og den forventningsafstemning skal vi arbejde noget mere med,« siger Claus Hjortdal.

»Det er ærgerligt, hvis forældrenes forventning og det, som skolen kan levere, ikke stemmer overens. Og så er det beklageligt, at nogle få forældre vælger at holde deres børn hjemme,« fortsætter han.

Formanden for skolelederne pointerer, at skolerne - men også forældrene - efter en lang årrække at have tænkt meget i specialskoler skal vænne sig til at tænke inklusion og de muligheder og begrænsninger, der følger med det.

»Alle forældre ønsker det bedste for deres børn, og nogle forældre ønsker noget specielt godt, som vi ikke er i stand til at levere,« siger Claus Hjortdal.

Inden inklusionsprojektet for alvor tog fart for cirka fire år siden, var der ifølge Claus Hjortdal også forældregrupper, der ikke var tilfredse. Og det kan være svært at ramme alle grupper, mener han. Især når der er tale om så specielle grupper som autister og børn med ADHD.

»Autister er en meget speciel gruppe, der har udfordringer i fællesskabet. De udfordrer både os og skolen, men også forældrenes forventninger. Vi er ude i, at det er meget få af de meget få forældre til børn med autisme, der vælger at holde deres børn hjemme. Så vi er altså helt ude i marginalerne af de 60.000 børn, der går i den danske folkeskole. Så det er ikke rimeligt at sige, at inklusionen ikke lykkes på baggrund af de meget få forældre,« siger Claus Hjortdal.