Skoleledere: Mobning kan ikke bekæmpes med straf

Det er ikke vejen frem at indføre sanktioner over for skoler, der forsømmer at sætte ind over for mobning. Det mener formand for Skolelederforeningen, der kalder straf-metoden »udansk«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skoler og kommuner skal være forpligtede til at sætte ind over for mobning, og de skal kunne straffes hvis de ikke gør. Det er en af konklusionerne i en ny norsk undersøgelse af, hvilke metoder der virker i kampen mod mobning. Men straf er ikke vejen at gå, mener formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal.

»Det er en meget udansk måde at gå til tingene på,« siger han og pointerer, at han ikke ser et behov for sanktioner.

»Vi er nået rigtig langt i Danmark med at få knækket mobbekoden. Det har vi gjort ved at forpligte skolerne, vi har højnet samarbejdet mellem skole og hjem, og vi er gået målrettet til det. Jeg synes, vi gør det rigtige, og jeg tror ikke, at straf kommer til at have nogen effekt på den måde,« siger formanden.

Han mener dog, at ansvaret selvfølgelig skal placeres, hvis det er blevet forsømt.

»Hvis der er nogle skoleledere, der ikke er dygtige nok og ikke lever op til forpligtigelserne, så må forvaltningen jo fyre dem. Så enkelt er det,« påpeger Claus Hjortdal.

Men det løser ikke problemerne med mobning alene:

»Det er ikke kun et skoleproblem. Det er også et fritidsproblem, og derfor er det for svært bare isoleret at sige, at det er noget, som skolen har ansvaret for,« siger han og fremhæver et øget samarbejde med forældrene som en del af løsningen.

Claus Hjortdal vil ikke udelukke, at der er dele af loven, der kunne have godt af at blive fremhævet tydeligere, men mener, at retningslinjerne er klare nok, som de er.