Skoleledere kræver national Google-plan efter forbud mod Chromebooks i Helsingør

Helsingør Kommune har af Datatilsynet gentagne gange fået at vide, at den ikke lever op til reglerne, når det kommer til brugen af Google-computere i undervisningen. Skolelederforeningen vil nu have regeringen på banen.

Skolelederforeningen kræver en national plan, der skal sikre, at de enkelte kommuner og skoler ikke kommer i klemme hos techgiganterne, når elever benytter digitale værktøjer i undervisningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ron Harris/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skolelederforeningen og Kommunernes Landsforening, KL, vil have regeringen til at indføre en national plan, der skal sikre, at GDPR-reglerne bliver overholdt, når skoler benytter produkter fra store techgiganter som Google.

Synspunktet er, at den enkelte skole ikke er klædt på til at indgå tekniske aftaler med disse store leverandører.

Det oplyser DR.

»Jeg har en meget klar forventning om, at KL og regeringen hjælper med at få lagt pres på leverandørerne, Google i dette tilfælde, så vi får en national aftale, og det ikke er den enkelte kommune, der skal indgå aftaler med Google,« siger Dorthe Andreas, der er næstformand for Skolelederforeningen, ifølge DR.

Datatilsynet har i en sag fra Helsingør givet et forbud, der betyder, at kommunens skoler ikke kan benytte sine cirka 8.000 Google Chromebooks, indtil kommunen kan dokumentere, at reglerne bliver overholdt. Forbuddet går specifikt på Google Workspace For Education, som er en platform med værktøjer, der er udviklet til at understøtte undervisningen i skolen.

Datatilsynet kritiserede Helsingør Kommune i september 2021 for ikke at have gennemført risikoanalyser af, om elevernes persondata kunne blive misbrugt. Skolerne havde desuden ikke slået en funktion fra, hvilket betød at elever automatisk fik oprettet en YouTube-konto med fulde navn, skole og klasse.

Tilsynet indskærpede i juli, at Helsingør Kommune er forpligtet til at sikre, at elevernes persondata ikke udleveres til USA.

Datatilsyn fastholder forbud

Helsingør Kommune var derefter af den opfattelse, at problemerne var løst. Opsætningen af computerne »er måske den strengeste opsætning, der er i hele landet,« har en direktør fra Helsingør Kommune udtalt i begyndelsen af august.

I en ny afgørelse fra torsdag i denne uge vurderer Datatilsynet imidlertid, at »kommunen fortsat ikke dokumenteret, at den har nedbragt de høje risici, der er for børnene i kommunens skoler,« hedder det på Datatilsynets hjemmeside.

»Kommunen har i Datatilsynets øjne ikke vurderet de relevante risici, der fremgår af selve kontrakten med leverandøren og andre offentligt kendte risikoproblemstillinger i den teknologi, de har valgt. Herudover er de risici, som kommunen har identificeret, ikke tilstrækkeligt nedbragt,« lyder det i et resumé af Datatilsynets afgørelse.

Indtil forholdene er bragt i orden, må Helsingør Kommune ikke bruge Google Workspace For Education.

»Målet her er ikke at leve op til noget uigennemskueligt bureaukrati, men at passe på elevernes oplysninger. Børn har ifølge gdpr krav på en særlig beskyttelse. Vi kan hver især som voksne mennesker frit vælge, hvilke digitale tjenester vi har lyst til at bruge, men børn skal nu engang benytte de redskaber, som folkeskolerne stiller til rådighed for dem,« siger Allan Frank, som er it-sikkerhedsspecialist og jurist i Datatilsynet, ifølge tilsynets hjemmeside.