Skoleledere: Ja tak til storklasser i folkeskolen

Lærere i folkeskolen skal selv kunne vælge, om undervisningen skal foregå i klasser på 50-70 elever eller på små hold, mener Skolelederforeningen.

Lærere skal selv kunne vælge, om eleverne får bedst undervisning i storklasser eller på små hold, mener skoleledere og forældre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det skal være nemmere for de forskellige teams af lærere i folkeskolen selv at vælge, om eleverne skal undervises i små hold eller storklasser på op mod 50-70 elever.

Det siger formanden for Skolelederforeningen, Anders Balle.Dermed bakker han op om det forslag, som formanden for foreningen Skole og Forældre i dag lufter i Berlingske Tidende – nemlig, at man fjerner skoleklasser i folkeskolen og i stedet lader det være op til de enkelte skoler og de enkelte lærere at sammensætte faglige hold for elever på alt fra en til 70 elever.

- Vi støtter tankegangen om situationsbestemt holddannelse, hvor de enkelte lærerteams selv vælger klassernes størrelser og bemandingen af lærere, siger Anders Balle.

- På den måde kan en lærer sagtens undervise 50 elever på en gang i nogle situationer, mens andre lærere kan køre individuel undervisning med de mere svage elever, tilføjer han.

Din mening: Skal skoleklasser afskaffes?

Hvis det står til både foreningen Skole og Forældre og Skolelederforeningen skal politikerne derfor fjerne det loft, der i dag betyder, at der højest må være 28 elever i en skoleklasse.

- Til gengæld er det vigtigt, at der ingen pålæg kommer fra kommunalbestyrelsen om, at skolerne skal undervise i storklasser, siger Anders Balle.

For tankegangen om storklasser skal netop gøre det mere fleksibelt for lærerne at tilrettelægge den bedst mulige undervisning i forskellige klassestørrelser – og ikke være en undskyldning for at politikerne kan spare penge, mener han.

Læs også: Forældre vil af med skoleklasser

KL: Storklasser kan blive en løsning

Hos Kommunernes Landsforening vil formanden for Børne og Kulturudvalget, Jane Findahl, ikke afvise, at hun vil bakke op om at afskaffe det nuværende loft på 28 elever i klasseværelserne.

- Men vi vil endnu ikke tage endeligt stilling før efter sommerferien, hvor vi skal mødes med skolernes ”Rejsehold” og de andre aktører på området for at diskutere skolernes fremtid, siger hun.

Til gengæld understreger hun, at skoleeleverne stadig skal have base i en gammeldags klasse, selvom undervisningen til tider godt kan være opbrudt i foredrag og lignende for hold på op imod 60-70 elever.- Især mener vi, at der skal være mere fleksibilitet i overbygningen til at samle klasser i store hold til forskellige foredrag. Men eleverne skal som udgangspunkt have et fast holdepunkt i en skoleklasse, som vi kender dem i dag, siger Jane Findahl.

Grafik: Klassekvotienter og elevernes karakterer