Skoleledere i København: Vi ved ikke, om vi kan åbne efter påske

København er tætbefolket, smitten spredes nemmere, og mange skoler har ikke store udendørsområder, hvor børnene kan lege og undervises. Flere skoleledere efterlyser svar på, hvordan skolerne i København skal indrette skoledagen for børnene efter påske.

Der er behov for særlige retningslinjer for de københavnske skoler, før de med sikkerhed kan sige, hvornår de åbner for eleverne igen, lyder det fra skoleledere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard/Ritzau Scanpix

Skoleledere, lærere og kommuner arbejder i øjeblikket på højtryk for at gøre landets skoler klar til at åbne for de yngste elever efter påske.

I København afventer flere skoleledere lige nu nogle særlige retningslinjer fra kommunen, der udarbejdes specielt til de københavnske skoler, før de kan give svar på, hvordan børnenes skoledag kommer til at se ud – og om skolerne overhovedet kan åbne efter påske.

Ifølge Sune Schnack Rasmussen, der er skoleleder på Holbergskolen i Nordvest, har københavnske skoler nogle særlige udfordringer i forbindelse med genåbningen.

»Dels er smitten større i København end i for eksempel Vestjylland. Kommer det til at have nogen betydning for, hvor mange der må komme i skole? Og dels har mange af de københavnske skoler ikke kæmpestore udendørsområder, hvor vi kan lukke alle børnene ud eller afholde undervisning,« siger han.

»Vi har fået nogle generelle retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, vi skal følge, og ud fra dem vil jeg lige nu sige, at vi godt kan åbne, men vi er nødt til at afvente svar fra kommunen om, hvordan vi i København skal forholde os til retningslinjerne, før vi er sikre. Jeg har fået at vide, at vi får svar i dag eller i morgen, og jeg har tillid til, at forvaltningen kommer med nogle klare retningslinjer.«

Tirsdag aften udgav Sundhedsstyrelsen en række retningslinjer, som skolerne skal følge, når de åbner igen.

Blandt andet skal bordene i klasselokalerne placeres, så der er to meter mellem hver elev, frikvarterer skal holdes forskudt, og børnene skal lege i mindre grupper og med de samme børn.

Samtidig skal så meget undervisning som muligt afvikles udendørs, og eleverne skal afleveres på forskellige tidspunkter om morgenen, så forældre og børn ikke samles ved indgangen til skolen samtidig.

Kravene til rengøring er også skærpet markant. Alle kontaktoverflader – som for eksempel borde, håndtag, gelændere og vandhaner – skal rengøres to gange dagligt. Legetøj og toiletter skal ligeledes rengøres to gange dagligt, og børn skal vaske hænder i faste intervaller flere gange om dagen.

En kæmpe opgave

På et pressemøde onsdag formiddag sagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at forældre skal forvente, at ikke alle skoler er klar til at åbne efter påske.

Kun de skoler, der kan leve op til retningslinjerne, vil åbne onsdag den 15. april, mens andre skoler måske skal bruge ekstra tid på at gøre klar til eleverne.

På Heibergskolen på Østerbro forventer skoleleder Peter Stennicke ikke, at alle elever kan møde ind på skolen onsdag efter påske.

»Jeg tror simpelthen ikke på, at vi kan åbne for alle elever i 0. til 5. klasse efter påske. Det er en kæmpe opgave at åbne skolen igen,« siger han.

Også på Gerbrandskolen på Amager er udfordringerne store.

»Der er rigtig mange ting, vi skal have styr på, og der er mange brikker, vi stadig mangler. På min skole har vi kun elever fra 0. til 6. klasse, så der er ikke en masse ekstra ledige lokaler, som vi kan bruge til at skabe mere afstand, når eleverne begynder. Jeg tænker absolut ikke, at vi kan åbne en skole onsdag morgen kl. 8 for alle 700 børn,« siger skoleleder Jesper Larsen.

Skolerne arbejder lige nu på højtryk for at lægge puslespillet, der skal sikre, at afstands- og rengøringskravene overholdes.

»Vi har fire personer ansat til at gøre rent lige nu. Det kan slet, slet ikke lade sig gøre at få gjort så meget rent, hvis ikke der kommer mere rengøringspersonale til skolen,« siger Peter Stennicke.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få et interview med Københavns Kommunes børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S).

Peter Stennicke, skoleleder på Heibergskolen

»Jeg har selv to børnebørn, der går i 5. klasse på en anden skole, og de jublede, da de hørte, at skolerne åbner efter påske. Der måtte jeg sige til dem, at det slet ikke er sikkert.«


I en pressemeddelelse skriver kommunen, at den forventer at være klar til at åbne en del af byens institutioner og skoler fra onsdag efter påske.

»Københavns Kommune vil udarbejde en plan for rengøring, størst mulig brug af udearealer mv., så de genåbnede skoler og institutioner vil leve op til kravene fra sundhedsmyndighederne,« står der.

Derudover lover kommunen, at skolerne får flere penge til at kunne leve op til kravene.

»Regeringen har løftet serviceloftet i forhold til udgifter forbundet med coronasmitten og Børne- og Ungdomsudvalget er enige om, at der skal afsættes de nødvendige ressourcer for, at dagtilbud og skoler kan opfylde alle sundhedsmyndighedernes krav,« skriver kommunen.

Forældre kan forvente mere information inden weekenden, fremgår det af pressemeddelelsen.

Helt anderledes skoledag

Skolelederne, som Berlingske har talt med, fortæller alle, at den nye skoledag vil være markant anderledes for børnene, når de møder efter påske. Klasserne vil blive delt op, så der sidder færre i lokalerne samtidig, og børnene skal måske have undervisning i fritidshjemmene.

Der vil være færre børn at lege med i frikvartererne, og klassetrinene skal muligvis være i skole på forskellige tidspunkter på dagen.

»Børnene skal forberedes på, at det ikke er en normal skoledag, de kommer tilbage til, og at de ikke kommer tilbage til deres normale klasser,« siger Max Ulrich Larsen, skoleleder på Damhusengens Skole i Vanløse.

Han tror på, at skolen kan åbne for eleverne efter påske, men han kan også godt forstå de skoleledere, der ikke føler sig klar.

»Det handler om faciliteterne ude på skolerne. Vi har lokaler og bygninger nok til, at det kan lade sig gøre. Det er ikke alle skoler, der har det,« siger han.

På Heibergskolen på Østerbro mener skoleleder Peter Stennicke, at børnene skal forberedes på, at de muligvis slet ikke kommer tilbage efter påske.

»Jeg har selv to børnebørn, der går i 5. klasse på en anden skole, og de jublede, da de hørte, at skolerne åbner efter påske. Der måtte jeg sige til dem, at det slet ikke er sikkert,« lyder det fra skolelederen.