Skoleledelse fjernet efter Facebook-shitstorm: »Stemningen var fuldstændigt ude af gevind«

Massiv kritik på Facebook har rejst sig i kølvandet på afskedigelsen af en afholdt lærer på Hornum Skole i Nordjylland. Kommunen frygter, at tilliden mellem forældre og skoleledelse ikke kan genvindes og har derfor valgt at fjerne skoleledelsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På grund af besparelser valgte skoleledelse på Hornum Skole i Veshimmerlands Kommune at afskedige tre af skolens lærere. Heriblandt en lærer, bosat lokalt og med mange års anciennitet.

Og det skulle de aldrig have gjort. Fyringen fik nemlig sindene i kog blandt beboerne i Hornum, og en folkestemning af frustrationer og mistillid rejste sig på Facebook.

Ifølge fagbladet Folkeskolen blev kommentarerne så hidsige og overvældende, at det blev nødvendigt for kommunen at gribe ind.

Vesthimmerlands Kommune har derfor besluttet at forflytte skolens skoleleder Morten Birk Petersen og viceskoleleder Heidi Jespersen til andre stillinger i kommunen.

»Vi har måttet tage den drastiske beslutning for at beskytte de to ledere,« siger formand for børne- og skoleudvalget i Vesthimmerlands Kommune Henrik Dalgaard (K) til Nordjyske.

Skolebestyrelsen på Hornum Skole bakkede Facebook-kritikken op og sendte ifølge kredsformand Søren Eriksen en klage til forvaltningen om, at det var den forkerte lærer, der blev fyret. Søren Eriksen mener derfor også, det var den rette beslutning at fjerne skoleledelsen ved årsskiftet.

»Det var det eneste rigtige at gøre. Stemningen var fuldstændig ude af gevind, og folk blev ved med at piske hinanden op. Så jeg forstår sagtens beslutningen om at flytte lederne væk fra skole og lokalsamfundet,« siger han til Folkeskolen.

Ifølge Søren Eriksen blev beslutningen om de tre fyringer taget ud fra kriterier om lærernes linjefagskombinationer.

Skolelederen selv kalder optrinnet og hele forløbet grotesk.

»Det har været helt grotesk. Nogle af kommentarerne var ukorrekte anklager uden noget hold i virkeligheden. Der er så mange følelser i sådan en lille by som vores. Alle har en holdning til alt og alle, så det eksploderer ret hurtigt, når nogen er utilfreds,« siger Morten Birk Petersen til Folkeskolen.