Skoleklasser strømmer til døende hval

Stadig flere mennesker strømmer til Vejle Fjord for at se den strandede finhval. Mange skoleklasser og børnehaver har valgt at bruge hvalen som udflugtsmål.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Nogle hvaler er så store, at en lille dreng kan kravle igennem dens blodåre.

Henrik går i 3. e på Rask Mølle Skole i Hedensted Kommune, men torsdag er hele klassen taget til sydsiden af Vejle Fjord for at se den 15 meter lange finhval, som er gået på grund i den lavvandede fjord.

Inden klassen tog af sted, fandt eleverne mange forbløffende data om hvaler på internettet.

- En hval kan også have en elefantbaby i munden, fortæller Henrik med begejstring i stemmen. Han er dog godt klar over, at finhvalen i Vejle Fjord ikke vil overleve.

- Jeg synes, det er rigtig synd for hvalen, den er jo kun fire år gammel, siger han.

3. e på Rask Mølle Skole er langt fra den eneste skoleklasse, der har henlagt dagens undervisning til Vejle Fjord. Konstant kommer der busser med nye skoleklasser eller børnehaver.

En gruppe elever og lærere fra Aabenraa Ungdomsskolen har kørt næsten 100 kilometer for at se den strandede kæmpe.

- Eleverne er meget optaget af det og stiller masser af spørgsmål. De vil for eksempel gerne vide, hvorfor man ikke bare slæber hvalen ud på dybere vand, fortæller ungdomsskolelærer Hans Henrik Sonnichsen.

Hvis man forsøgte at trække hvalen fri, ville den få så mange skader, at den under alle omstændigheder ville dø. Derfor har man opgivet den mulighed.

Hvalen har valgt at strande på et sted, hvor det er nemt for interesserede at se den. Egebæk Strandvej løber langs med fjorden tæt på vandkanten, og hele torsdag formiddag er der kommet en jævn strøm af biler til stedet.

Ved middagstid står flere hundrede børn og voksne ved fjorden og iagttager finhvalen, som indimellem bevæger sig lidt og puster luft op fra åndehullet.

/ritzau/