Skoleelevers fravær falder ved håndvask

Skoleelever, der vasker hænder tre gange dagligt i skoletiden, har færre sygedage end de kammerater, der sløser med håndhygiejnen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God håndhygiejne kan spare samfundet for store pengebeløb og skoleelever for sygefravær. Det viser en ny undersøgelse foretaget af sundhedsplejerske Inge Nandrup-Bus på to skoler i Fredensborg Kommune.

Undersøgelsen, der fredag offentliggøres i Dansk Sygeplejeråds fagblad, Sygeplejersken, viser, at skolebørn, der vasker hænder tre gange dagligt i skoletiden er 26 procent mindre syge, end børn på skoler, der ikke instruerer eleverne i at vaske hænder.

Undersøgelsen viser også, at hver elev, der vaskede hænder i skoletiden i tre måneder, sparer samfundet for cirka 1300 kroner på grund af forælderens "første sygedag". Det svarer til 5200 kroner pr. elev om året.

Infektioner, maveonder og forkølelse sender i gennemsnit skoleelever hjem i seng 10,6 dage årligt.

- Der er ingen tvivl om, at eleverne vil få færre sygedage, hvis skolerne ville sætte mere fokus på hygiejne og håndvask. Og undervisning med jævne mellemrum kunne være med til at give børnene en større forståelse for sammenhængen mellem god hygiejne og sygedage, siger Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen

Overlæge Tove Rønne fra Sundhedsstyrelsen er heller ikke i tvivl om, at det danske samfund kunne spare mange børn første sygedage ved at prioritere vand og sæbe.

- Det er vigtigt, at forældrene bakker op og lærer børnene de gode vaner fra er helt små. Det vigtigste er, at ordentlig håndvask nogle gange i løbet af dagen bliver en rutine, uden man skal tænke for meget over det ligesom med tandbørstning, siger Tove Rønne og henviser til, at den største smittespredning under influenzapandemien H1N1 skete blandt skolebørn.

/ritzau/